Bývalé ubytovny v Ústí nad Labem se mění na byty. Obyvatele bude město vybírat

Události v regionech: Bývalé ubytovny v Ústí nad Labem se mění na byty (zdroj: ČT24)

Jednu z dříve problémových ubytoven v Krásném Březně před časem koupilo město a přestavělo ji na nájemní byty. Jejich nové obyvatele chce Ústí nad Labem pečlivě vybírat. Další ubytovny postupně developeři proměňují v luxusní bydlení hotelového typu.

Rekonstrukcí prošly byty v Čelakovského ulici v Ústí nad Labem. „Bytů je tu celkem 36 a my je poskytneme jak seniorům, tak profesím, které chceme do města získat,“ uvedl náměstek primátora Tomáš Vlach (ANO).

V únoru 2013 tehdejší majitel ubytovny, společnost CPI, chtěl zařízení uzavřít mříží. Dům ale odmítalo opustit asi čtyřicet nájemníků. Nakonec odešli a dlouhé roky byl dům prázdný.

První zájemci by se mohli hlásit už během dubna. Nastěhují se pak v květnu. Aby město předešlo vzniku nové problémové ubytovny, nájemníky do domu bude pečlivě vybírat. „Budeme posuzovat i situaci, pro kterou nájemce o byt žádá,“ nastínil Vlach.

Na kraji Ústí nad Labem v Trmicích, kde byla dříve ubytovna, na kterou si místní stěžovali, nyní stojí projekt soukromého developera. Ten domy koupil v srpnu 2021. Jde o první bydlení hotelového typu v Ústeckém kraji. Nájemníky si vybírá. V nájemní bydlení se už proměnila i ubytovna v městské části Střekov.