Bývalé byty OKD přebírá od společnosti Residomo švédská firma Heimstaden Bostad

Události ČT: Bývalé byty OKD přebírá švédská firma (zdroj: ČT24)

Firmu Residomo, která v Moravskoslezském kraji vlastní skoro 43 tisíc bytů, převážně po OKD, kupuje švédská společnost Heimstaden Bostad. Ta patří mezi největší poskytovatele nájemního bydlení v Evropě. Pro stávající nájemníky se nic nemění a na uzavřené smlouvy by neměla mít změna vlastníka žádný vliv. Firma Residomo o tom informovala v tiskové zprávě.

Za kolik Heimstaden Residomo koupil, zatím firmy neuvedly. Generální ředitel společnosti Residomo Jan Rafaj řekl, že cena je zřejmě kolem hodnoty firmy zveřejněné v poslední účetní závěrce, tedy 31 miliard korun. Transakci musí schválit antimonopolní úřad, poté bude na Heimstaden formálně převeden podíl v Residomu. Následovat bude zápis do obchodního rejstříku. 

„Jsme rádi, že nový vlastník Residomo, Heimstaden, přichází s dlouhodobou vizí rozvoje nájemního bydlení. Pro celý tým Residomo je důležité, že nový majitel kromě vysoké úrovně správy a péče o stávající byty má rovněž vizi dalšího rozvoje portfolia,“ uvedl generální ředitel společnosti Residomo Jan Rafaj.

Švédská společnost má podle něj v plánu i budoucí investice do výstavby nových nájemních bytů. 

Nový majitel uvedl, že z dlouhodobého hlediska je cílem dále zlepšovat poskytované služby. „Jsme připraveni i nadále podporovat aktivity, které pomáhají zlepšit nabídku nájemníkům a lokalitám, tak jako se tomu dělo v uplynulých letech,“ řekl generální ředitel společnosti Heimstaden Patrik Hall.

Heimstaden: Chceme být součástí české ekonomiky

Rafaj řekl, že hodnota společnosti Residomo a kvalita jejího majetku a služeb se za posledních několik let výrazně zvýšily. Společnost pokračování tohoto trendu, dokonce ještě v rychlejším tempu, očekává i s novým vlastníkem.

„Vstup společnosti Heimstaden na trh nájemního bydlení v České republice a v Moravskoslezském kraji je dlouhodobou investicí,“ uvedl Hall s tím, že švédská společnost věří v růst české ekonomiky a plánuje zůstat dlouhodobě její součástí.

Residomo je největším soukromým poskytovatelem nájemního bydlení v Česku. V majetku má hlavně někdejší hornické byty. Bývalá společnost RPG Byty je získala od své mateřské firmy spoluvlastněné podnikatelem Zdeňkem Bakalou, která je koupila v roce 2004 spolu s těžební společností OKD.

K prodeji bytů nájemníkům nedošlo

Frima RPG Byty se v privatizační smlouvě zavázala, že v případě prodeje bytů je nabídne přednostně nájemníkům za netržních podmínek. Byty však neprodala, zato v roce 2015 změnila majitele celá firma, jejími vlastníky se staly investiční fondy Black­stone a Round Hill Capital.

Proti bylo tehdy Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ, podle kterého šlo o další krok k dokončení podvodné privatizace. V roce 2017 se firma RPG Byty přejmenovala na Residomo.

Podle Rafaje začala firma výrazně investovat do rekonstrukcí a zlepšování technického stavu budov a bytů. Loni činily investice více než 1,2 miliardy korun. Peníze šly hlavně do zateplování domů, výstavby půdních bytů a celkové revitalizace dlouhodobě podinvestovaných oblastí.

Rozprodej bytů prý nehrozí

Noví majitelé jsou podle Rafaje známi vřelým vztahem k nájemníkům. „Budují velmi kvalitní komunikaci s nájemníky, a to je něco, co si myslím, že může přilákat některé lidi, kteří získali třeba i negativní zkušenost s vlastnictvím bytu, kdy musí složitě řešit problémy v rámci třeba společenství vlastníků,“ řekl.

V minulosti se také objevily obavy z prodeje společnosti Residomo. Nový vlastník však o rozprodeji bytů údajně vůbec neuvažuje. „Naopak o rozšiřování portfolia a o zvyšování standardu, tak aby stále více lidí došlo k závěru, že bydlení v nájemních bytech vedených skupinou Heimstaden se vyplatí a je zajímavé,“ doplnil Rafaj.

  • Švédská společnost Heimstaden Bostad byla založena roku 1998. Její portfolio dosud tvořilo více než 52 tisíc bytů v hodnotě přibližně 108 miliard švédských korun (259 miliard Kč). Kromě Švédska spravuje nemovitosti také v Norsku, Dánsku, Německu a Nizozemsku.

Podle zástupce nájemníků pokračuje podvodná privatizace bytů OKD

Podle předsedy Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ Romana Macháčka je prodej společnosti Residomo další fází podvodné privatizace těžební společnosti OKD. Situace kolem bývalého bytového fondu OKD je podle něj skandální. 

Macháček řekl, že hornické byty byly zcizeny už na začátku 90. let minulého století, kdy stát ztratil v OKD majoritu. „Pokračovalo to v roce 2004, kdy stát polovinu OKD prodal hluboko pod cenou a byty téměř daroval, protože je prodal za částku 20 tisíc za byt. Takže teď je to v podstatě další fáze té podvodné privatizace 44 tisíc hornických bytů. Někdo teď operuje s majetkem za desítky miliard korun bez jakýchkoliv závazků,“ řekl Macháček.

Uvedl, že v privatizační smlouvě byly sjednané alespoň nějaké podmínky, které měly chránit nájemníky v případě, že by se byty prodávaly po bytových jednotkách. „Ty závazky už evidentně nebyly převedeny, když to nabyla společnost Residomo, nyní to nebude převedeno na další společnost v pořadí. A co je podle mě skandální, je, že stát vůbec nic nedělá,“ řekl.

Firmy podle Macháčka operují s bytovým fondem, jako by byl bez jakýchkoliv závazků. „Původně byly v privatizační smlouvě nějaké povinnosti. A ty povinnosti nebyly dodrženy. Jak je možné, že stát neuložil nějaké sankce, že nepodniká žádné kroky? To je podle mě naprosto skandální. A s bytovým fondem se dále obchoduje,“ řekl Macháček. 

Kolem privatizace OKD a jejího hospodaření existuje mnoho kontroverzí. Podle předsedy sněmovní vyšetřovací komise k privatizaci firmy Lukáše Černohorského (Piráti) se stát možná při prodeji menšinového podílu v OKD dopustil nedovolené veřejné podpory. Uvedl, že pokud by se prokázalo, že stát prodal OKD pod cenou, a navíc záměrně poskytl Evropské komisi zavádějící informace, měli by tehdejší majitelé Karbon Investu vrátit neprávem získané peníze zpět státu. Komise loni v září avizovala, že možná podá trestní oznámení na někdejší členy vlády za ČSSD Bohuslava Sobotku a Milana Urbana.

Prodej menšinového podílu státu je i předmětem soudního řízení. Státní zástupce tvrdí, že jeho cena byla nejméně 9,8 miliardy korun, při prodeji tedy vznikla škoda přes 5,7 miliardy. Soud znalce a bývalé vedoucí pracovníky Fondu národního majetku obžaloby pravomocně zprostil. Státní zástupce ale podal dovolání.