Břeclavská nemocnice za 46 milionů opravila střechy, které loni poničilo krupobití

Nemocnice v Břeclavi v úterý dokončila rekonstrukci střech, které loni poškodilo krupobití předcházející tornádu. Celkové náklady byly 46 milionů korun, informoval ředitel špitálu Petr Baťka. Podle něj také do budov zatékalo, proto se maluje na všech odděleních zdravotnického zařízení. Zřizovatelem nemocnice je Jihomoravský kraj, který uhradil většinu nákladů.

V nemocnici bylo nutné opravit všechny střechy o ploše 21 tisíc metrů čtverečních. „Kroupy proletěly až do izolace, proto do některých oddělení zateklo. Nejhorší to bylo v budově infekčního oddělení, které to odneslo nejvíce,“ popsal ředitel.

Podle něj náklady 46 milionů pokrylo v částce 14,5 milionu korun pojištění a zbytek uhradil Jihomoravský kraj jako zřizovatel špitálu. „Nikdo nečekal, že přes jižní Moravu projde tornádo. Pojistka na celý kraj byla 110 milionů, jedna z nejvyšších částek šla k nám. Nyní už je pojistka vyšší,“ doplnil Baťka.

Nemocnici poškodilo krupobití s vichřicí, které předcházelo tornádu. To vzniklo poblíž Břeclavi loni poslední červnový čtvrtek a nejvíce poničilo obce Hrušky, Moravská Nová Ves, Mikulčice, Lužice a hodonínskou část Pánov. Vyžádalo si šest lidských životů a způsobilo škody v miliardách korun. Poničilo 1200 domů, z nichž asi dvě stě bylo nutné strhnout.