Arcibiskupství koupilo byty na Smíchově pro luxusní bydlení za nemalé nájmy

Události: Byty od arcibiskupství (zdroj: ČT24)

Pražské arcibiskupství převzalo od developerské skupiny Trigema sto čtrnáct bytů určených ke komerčnímu pronájmu v projektu Lihovar na pražském Smíchově. Zároveň tam otevřelo dvoutřídní mateřskou školu pro padesát dětí. Arcibiskupství v souvislosti s církevními restitucemi a zajištěním budoucího financování založilo realitní platformu s názvem XPlace. Podle loňské výroční zprávy arcibiskupství do roku 2023 investovalo do platformy přes dvě miliardy korun.

Nová čtvrť na místě bývalého smíchovského lihovaru začala růst v roce 2022, bude tam přes pět set bytů. Ty zakoupené arcibiskupstvím jsou podle provozního ředitele XPlace Richarda Záruby zaměřené především na mladé lidi, kteří mají peníze na uhrazení tržního nájmu. „Je to luxusní bydlení a ty nájmy tady nejsou úplně malé,“ řekl. Dodal, že celý koncept XPlace je komerční a slouží k zajištění provozu arcibiskupství poté, co skončí státní financování.

V Lihovaru nabízí arcibiskupství plně i částečně vybavené byty za nájmy, které se pohybují od šestnácti tisíc korun měsíčně za 1+kk po šedesát pět tisíc korun za 4+kk se střešní terasou. Byty jsou ve čtyřech vchodech, z nichž jeden bude dokončen až v listopadu. „Z toho, co nabízíme nyní, máme asi třetinu obsazenou a na další zhruba třetinu máme rezervace,“ uvedl Záruba. Dodal, že budovy jsou energeticky nenáročné, objekt má plynovou kotelnu a v případě jednotek v nejvyšších patrech pod střechou jsou standardně nainstalovány klimatizace.

V současnosti podle Záruby pod platformu Xplace spadá asi dvě stě osmdesát bytů v Praze a Středočeském kraji, ročně mají přinášet 90 milionů korun. V příštím roce by měl počet vzrůst na 450 bytů. S postupem majetkové odluky církve a státu, při které bude stát církvi posílat finanční náhrady až do roku 2030, pak bude arcibiskupství podle ředitele v nákupech bytů pokračovat. „Většinou jsou to nové projekty,“ řekl dále.

Dodal, že arcibiskupství pod XPlace převedlo i starší byty, které se rekonstruují a budou rovněž určeny k pronájmu. „Připravujeme i vlastní developerské projekty,“ zakončil Záruba. Podle ekonomky arcibiskupství Lindy Dolečkové je „bod zlomu“ kolem osmi set bytů, aby bylo možné pokrýt všechny náklady. Ročně prý arcibiskupství potřebuje vydělat 300 milionů korun.

První arcibiskupská školka

Součástí projektu je i církevní mateřská škola. Podle ředitele Arcibiskupského gymnázia a koordinátora školství v arcidiecézi Ondřeje Mrzílka jde o první školku, kterou pražská arcidiecéze otevřela od 90. let minulého století. Celkem má podle něj arcibiskupství sedm školek, z nichž pět je v Praze, jedna v Kladně a jedna v Kolíně. Kromě toho v metropoli provozuje také Křesťanské a Arcibiskupské gymnázium, základní Veselou školu v Praze 1 a Vyšší odbornou školu publicistiky.

Mrzílek dodal, že arcibiskupství se nyní v oblasti školství zaměřuje na dva hlavní projekty, a to stavbu logopedické školy v Klecanech, která je velmi finančně náročná, a rekonstrukci Arcibiskupského gymnázia. „Potom máme další požadavky stávajících škol, které by potřebovaly rozšířit kapacitu nebo opravit nějaké prostory, takže v tuto chvíli se zaměřujeme na dva velké projekty a zlepšení podmínek stávajících škol. Pokud ale budou nějaké volné prostory, tak se určitě arcibiskupství novým školám nebrání, ale také to záleží i na poptávce na straně města a rodičů,“ řekl. Dodal, že zrovna v Praze 5 je poptávka velká.