Církev se chystá na konec příspěvků od státu. Pronajímá byty a zbavuje se nepotřebného majetku

Události: Církevní majetek (zdroj: ČT24)

Katolická církev se připravuje na rok 2030, kdy jí přestane na provoz přispívat stát. Arcibiskupství pražské si chce finance zajistit rovněž pronajímáním bytů, které pořizuje už teď. Nové kapacity nyní nabízí i mimo hlavní město. Zároveň se dál zbavuje majetku, který není hospodářsky výhodný.

Arcibiskupství pražské v současnosti vlastní 150 bytů. Do konce roku 2025 jich chce mít přes 560. „Začali jsme nabízet byty v letošním roce a už teď máme dva obsazené, probíhají další prohlídky a zájemců je poměrně dost,“ popisuje ředitel společnosti Xplace Richard Záruba.

Podle generálního vikáře Arcibiskupství pražského Jana Balíka by měl hrubý výnos z pronájmů činit kolem 180 milionů korun. „Platíme kněze, spoustu zaměstnanců, kteří jsou potřeba pro pomoc ve farnostech. Opravujeme Arcibiskupské gymnázium, budeme stavět logopedickou školu,“ vypočítává.

Do školství arcibiskupství investuje peníze z prodeje nepotřebného majetku. Jindřišskou věž v centru Prahy chtělo udat už loni v prvním pololetí. Jednalo s hlavním městem, nakonec ale neúspěšně.

Prodej Jindřišské věže

Praha si nechala na částku, za kterou by Jindřišskou věž koupila, vypracovat znalecký posudek. Ten její cenu určil na 55 milionů korun. Arcibiskupství by si ale za objekt představovalo sto milionů. Zlevnění nevyloučilo. Problematická je ale i dlouhá smlouva se současným nájemcem. Církev teď řeší, jak postupovat v prodeji dál. Rozhodnuto má být v řádu měsíců.

„Buď vybereme konkrétního kupce, kterého budeme chtít a který splní naše podmínky, nebo znovu vyhlásíme veřejnou soutěž, nebo půjdeme do další realitky,“ nastínil Balík. Naopak jen několik měsíců arcibiskupství trvalo prodat hotel Clara Futura v Dolních Břežanech. Za nemovitost získalo 308 milionů.