Archeologové našli v Brně pravěké pohřebiště s mečem a šperky

Archeologové našli při záchranném výzkumu v Brně-Horních Heršpicích pravěké pohřebiště s devíti kostrovými hroby. Spolu s lidskými ostatky objevili také bronzovou sponu, šperky a meč. Právě nálezy těchto předmětů pomohly odborníkům datovat pohřebiště do 4. století před naším letopočtem.

Jeden hrob našli archeologové nedaleko místa v Horních Heršpicích už na konci 80. let minulého století. Aktuální rozsáhlý nález byl pro ně podle Jiřího Zubalíka z Ústavu archeologické památkové péče, který výzkum prováděl, překvapením. „Průzkumy v minulosti pravěké osídlení v oblasti odhalily. Byly zachyceny pozůstatky sídliště, které by mohlo k pohřebišti patřit, ale o pohřebišti jsme nevěděli,“ řekl archeolog.

Mezi milodary byly nejčastěji zastoupeny špatně dochované železné, případně bronzové spony, které tvořily součást oděvu pochovaných. „Bronzovou sponu s precizně provedenou výzdobou terčíku na patce můžeme přiřadit ke sponám münzingenského typu. Ve třech pravděpodobně ženských hrobech se vyskytovaly bronzové ozdoby, nápažníky či náramky, nánožníky, v jednom případě i nákrčník. V dalším hrobě byl pohřben bojovník s mečem,“ řekl Zubalík.

Ostatky i předměty nebyly podle archeologa v příliš dobrém stavu nikoliv kvůli mechanickému poškození, ale spíš kvůli vysokému stáří. Je také možné, že uchování artefaktů příliš neprospěl charakter okolní půdy.

Všechny nalezené předměty mají v současné době v péči konzervátoři, kteří je očistí a ošetří proti dalšímu poničení. Lidské ostatky zkoumají antropologové, kteří se snaží zjistit, zda patřily mužům či ženám, jakými nemocemi zemřelí trpěli nebo jaká byla příčina jejich úmrtí. Odborníci předpokládají, že jižně a východně od nálezu by mohly být další hroby.