Alžbětiny lázně ve ztrátě, ale ne na prodej

Karlovy Vary - Karlovy Vary Alžbětiny lázně zatím neprodají. Tento záměr odložili a budou tuto poslední jednoúčelovou lázeňskou budovu ve městě dál dotovat. Nicméně zastupitelé teď na vedení tlačí, aby našlo řešení, jak snížit výraznou ztrátu v hospodaření. Ta nyní dosahuje kolem sedmi milionů korun.

Alžbětiny lázně jako účelová budova s bazénem a balneoprovozy hospodaří se ztrátou pravidelně už od roku 2006. Chybí tak peníze na opravy a další investice. Radní proto na začátku roku uvažovali o pronájmu nebo prodeji celého komplexu. „Celková ztráta lázní je teď účetně kolem sedmi milionů korun,“ informuje předseda představenstva Alžbětiny lázně a.s. Václav Larva. „Město prozatím od toho plánu pronájmu nebo prodeje ustoupilo a v letošním roce ho rozhodně nebude realizovat,“ dodává mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál. 

S prodejem budovy zásadně nesouhlasí opozice. Nelíbí se jí ani špatné hospodaření. Zastupitelé proto chtějí od vedení lázní, aby předložilo konkrétní plán jak dostat podnik ze ztráty. „Je otázkou, zda Alžbětiny lázně můžou být soběstačné nebo mohou alespoň minimalizovat ztrátu. Protože slouží primárně karlovarským občanům, tak bych je nějakou minimální částkou dotoval,“ říká karlovarský zastupitel Petr Kulhánek. 

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Hlavním problémem Alžbětiných lázní je to, že nemají ubytovací kapacity. „Současný trend jde cestou komplexních lázeňský domů, všechno pod jednou střechou, Karlovy Vary jsou jimi přesycené,“ vysvětluje prezident Svazu léčebných lázní ČR Eduard Bláha. 

S poklesem klientely ale podle Eduarda Bláhy teď bojují téměř všechny lázeňské společnosti v Česku. Vloni přišly hlavně o zahraniční návštěvníky. „Ubyla především německá klientela. Ten, kdo měl ruskou klientelu, tak měl buď stagnaci, nebo výrazný pokles. Vedle toho ale v Čechách zůstávali tuzemci,“ upřesňuje Eduard Bláha.   

Podobný vývoj očekávají lázeňské společnosti i letos. Největší západočeské lázně zahajují sezónu už tento víkend, následují Mariánské a Františkovy lázně. Poslední květnový víkend i Jáchymov.