Aby vyšetření nedrhlo. V Olomouci staví nový hemato-onkologický pavilon

Lepší podmínky pro péči o pacienty s nemocemi krve nabídne nový ambulantní pavilon hemato-onkologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc. Stavba začne na jaře a vyžádá si zhruba 130 milionů korun. Jde o největší investici olomoucké nemocnice v letošním roce. Práce na novém pavilonu by měly skončit příští rok.

Nový pavilon má hlavně zvýšit komfort pacientů a zlepšit podmínky pro samotnou péči. Stávající ambulance má pouze pět vyšetřoven s jednou malou a špatně dostupnou čekárnou a čtyři odběrová místa v nevyhovující místnosti.

Podle přednosty hemato-onkologické kliniky FN Olomouc Tomáše Papajíka je výhodou také dobrá dopravní dostupnost budovy jak pro sanitní vozy, tak i veřejnost. Pavilon má stát vedle kliniky kožních a pohlavních nemocí.

Vizualizace hemato-onkologické kliniky v olomoucké nemocnici
Zdroj: Fakultní nemocnice Olomouc

„Jedinečnost projektu tkví z hlediska funkčnosti v tom, že jsme simulovali pohyb pacienta od jeho příjezdu do areálu, vstupu na ambulanci, řešení odběrů a vyšetření lékařem až po pobyt na stacionáři, podání terapie či transfuze,“ uvedl Papajík. Logisticky tak má být pro pacienta vše plynulé a co nejméně zatěžující.  

Součástí nového pavilonu bude devět vyšetřoven, pět odběrových míst, výkonová místnost, čekárny s dostatečnou kapacitou a sociálním zázemím včetně přebalovacího pultu. V pavilonu bude také dělený stacionář se třemi oddíly, edukační místnost pro pacienty, rodinné příslušníky a lékaře či posluchárna.

Hemato-onkologický pavilon bude mít jedno podzemní podlaží se strojovnou potrubní pošty a čtyři nadzemní patra. „Celá výstavba by od svého zahájení měla trvat 16 měsíců,“ uvedl mluvčí Fakultní nemocnice v Olomouci Adam Fritscher. 

Pavilon bude druhou pasivní budovou v areálu nemocnice

Stavba pavilonu hemato-onkologické kliniky je projektována jako nízkoenergetická pasivní budova. Projekt vytvořil stejný tým jako v případě budovy II. interní kliniky, která byla v areálu nemocnice otevřena loni na podzim.

Hemato-onkologická klinika FN Olomouc je odborným pracovištěm s nadregionálním významem. Specializovanou péči zde nacházejí pacienti nejen z Olomouckého, ale také například ze Zlínského a Moravskoslezského kraje. Ročně projde ambulancí 25 tisíc pacientů.

  • Fakultní nemocnice Olomouc je největším zdravotnickým zařízením v Olomouckém kraji a šestou největší nemocnicí v zemi. Zdravotnické zařízení má k dispozici pět desítek pracovišť, na 1200 lůžek a 3500 zdravotnických i nezdravotnických zaměstnanců. Patří do sítě devíti fakultních nemocnic, které řídí ministerstvo zdravotnictví.