Rekordy i chladná sychravá odpoledne. Počasí v Česku odpovídá někde pokročilému jaru a jinde konci zimy

Počasí na konci letošního února se rychle změnilo ze zimního na jarní – v Česku padla celá řada teplotních rekordů.

Třeba v Příbrami už od neděle dvakrát překonali absolutní únorové maximum: V neděli tam bylo 18,4 °C, v úterý 18,9 °C. Jinými slovy za celých 70 let měření místní meteorologické stanice tam v únoru nikdy nebylo tak teplo jako v posledních dnech. Třetí rekord platí jen pro 24. únor: 18,3 °C. A shodou okolností právě o 13 let dřív tam naměřili minulé, dnes už neplatné, únorové maximum 17,4 °C.

Rekordy padaly ve středu i na dalších místech Česka. Na 15 procentech stanic to byly extrémy pro celý únor a na 40 procentech pro konkrétní den, nejvyšší z nich v Opavě. 

Maximální teploty
Zdroj: ČT24


Přitom ale na jiných místech Česka bylo až o 10 °C chladněji – příčinou byla nízká oblačnost, která zabránila prohřívání vzduchu. Třeba Kuchařovice na okraji Znojma měly maximum 10,7 °C, což na hřejivé jižní Moravě docela normálně odpovídá přelomu února a března. Naproti tomu 18,3 °C v Příbrami je hodnota ve městě pod Brdy typická spíš pro květen.

Před námi jsou teď ještě dva – na únor opravdu mimořádně teplé – dny s teplotami do 16 až 18 °C. Pokud se ale někde výjimečně udrží nízká oblačnost nebo mlhy déle, připravte se zase jen na 8 nebo 10 °C.

Výhled na konec týdne
Zdroj: ČT24


Ve čtvrtek nebude pršet nikde, ale v pátek se od severozápadu přiženou mraky. Už večer a v noci na sobotu z nich může v Čechách pršet. Na horách sice půjde o sníh, ale jen vysoko: nad 1000 m n. m. V sobotu a v neděli se ochladí, teploty budou maximálně do 10 °C a přeháňky budou sněhové od nadmořské výšky 700 metrů.