Po většinu týdne bude nejspíš zataženo s deštěm

Nadcházející pracovní týden bude sychravý, většinou bude zataženo a deštivo, ještě v úterý, stejně jako v pondělí se mohou ráno objevovat četné přízemní mrazy, vyplývá z týdenní předpovědi počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Vyčasit a oteplit by se podle meteorologů mělo o víkendu.

„Přízemní teploty se ráno pohybují většinou od plus tří do minus tří stupňů Celsia,“ uvedl v pondělí ČHMÚ na síti X. Přes den však teploty vystoupaly na některých místech na zhruba šestnáct stupňů Celsia. V noci na úterý očekávají meteorologové na východě a severovýchodě teploty kolem dvou stupňů nad nulou a četné přízemní mrazíky. Denní teploty se pak ale mohou dostat na 14 až 18 stupňů. Bude oblačno až polojasno, v Čechách a na západě Moravy místy s deštěm nebo přeháňkami.

Od středy do soboty bude vytrvale oblačno až zataženo a nadále se budou objevovat přeháňky či déšť. Ve středu může být ještě hlavně v Čechách až sedmnáct stupňů. Ve čtvrtek už budou nejvyšší denní teploty jen deset až čtrnáct stupňů a v pátek devět až třináct stupňů. V sobotu pak zase mírně stoupnou na deset až čtrnáct stupňů a v neděli se oteplí na dvanáct až šestnáct stupňů. Začátkem příštího týdne potom mohou teploty vystoupat podle meteorologů až na dvacet jedna stupňů.

V noci však mohou teploty do neděle klesat až ke třem stupňům nad nulou. „Chladnější rána očekáváme při vyjasnění na počátku a na konci týdne,“ sdělili meteorologové.

Předpověď počasí (30. 9. 2024) (zdroj: ČT24)

Tento týden budou teploty podle meteorologů pod dlouhodobým průměrem pro toto období. V následujících třech týdnech se ale budou podle měsíčního výhledu počasí na webu ústavu asi teploty pohybovat kolem normálu. „Nicméně druhý a třetí předpovědní týden (od 7. do 20. října, pozn. red.) budou spíše teplejšího rázu. Maxima se stále budou pohybovat kolem čtrnácti stupňů Celsia s občasným dosažením dvaceti stupňů, například zpočátku příštího týdne,“ uvedli meteorologové. Až koncem října se zřejmě zase ochladí.