Českem prošly silné bouřky, hladiny řek nakonec zůstaly v klidu

iReportér: Západ Čech zasáhly bouřky (zdroj: iReportér/Josef Levý/Karel Hrdlička/Jiří Fiřtík)

Ve čtvrtek odpoledne prošly Českem bouřky s vydatným deštěm. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu, podle které se mohly ojediněle rozvodnit menší toky, žádné povodňové stavy ale nakonec hydrologové po bouřkách nehlásili.

Upozornění ČHMÚ na silné bouřky vypršelo ve 21 hodin, platilo pro Prahu, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký a Liberecký kraj. Bouřky odpoledne zasáhly i severozápadní části Moravy a Slezska. Posouvaly se od severu na jih, nejvydatněji pršelo v severní a východní části Čech. Kolem deváté večer, tedy s koncem výstrahy, se počasí skutečně uklidnilo a radarové záběry byly náhle téměř prázdné. 

ČHMÚ kromě bouřek varoval i před tím, že by se mohly rozvodnit menší vodní toky. Žádné povodňové stupně však nejsou hlášeny. 

iReportér: Časosběrné záběry průběhu bouřky na Královéhradecku (zdroj: iReportér/ Lubor Zoufal)

Bouřky by se podle meteorologů mohly znovu vyskytnout i v pátek, zprvu ojediněle, odpoledne místy. Večer srážek opět ubude. Teploty vystoupají na 22 až 26 stupňů Celsia. Sobotní počasí by mělo být velmi podobné – teploty vystoupají na 23 až 27 stupňů a odpoledne místy doprovodí bouřky. Neděle má být chladnější s maximálními teplotami kolem 20 stupňů, ale již bez bouřek.

V příštím týdnu se opět oteplí, teploty by se měly postupně dostat ke 30 stupňům a nejspíše i nad ně. Bouřky by se opět mohly vrátit v jeho druhé polovině.