Tejc: ČSSD je na dně a musí se odrazit. Pro voliče nejsme tak srozumitelní jako Babiš

Interview ČT24: Jeroným Tejc (ČSSD) (zdroj: ČT24)

Poslední krajské volby nedopadly pro sociální demokracii podle jejích představ. Celorepublikově strana získala 15,3 procenta hlasů, vítězné hnutí ANO přes 21 procent. Podle poslance ČSSD Jeronýma Tejce by se strana měla zamyslet nad svým programem a směřováním, více by se také zaměřil na tradiční voliče, namísto snahy oslovovat liberály. Řekl to v Interview ČT24.

„Pokud jsme v minulosti dosahovali 30procentních výsledků a dnes máme kolem 15 procent – už v posledních volbách do sněmovny jsme měli nejhorší výsledek za dvacet let – tak si myslím, že jsme na určitém dně. Jde o to, jestli se odrazíme, nebo se potopíme ještě hlouběji,“ říká Tejc.

Nechce, aby se z ČSSD stala strana, která už nebude schopná vyhrávat volby. „Proto jsem se snažil zcela otevřeně pojmenovat chyby, které se staly. Myslím, že by bylo velkou chybou, kdybychom sváděli výsledek na voliče, na to, že nepřišli k volbám. Oni nepřišli, ale asi měli nějaký důvod nebo si vybrali někoho jiného. Měli bychom se podívat nejdříve na sebe,“ radí.

Konec „strany dávek“

Podle něj za horší volební výsledek nemohou kroky vlády, ale především „narušená důvěra“ mezi ČSSD a voliči. Tejc vidí tři hlavní důvody – postoj strany k církevním restitucím, nedůrazné a nesrozumitelné stanovisko k migraci a nedostatečně vysvětlená reforma policie.

ČSSD by se podle Tejce měla také zamyslet nad svým programem. „Sociální demokracie by měla ztratit nálepku strany dávek a měla by se zaměřit na solidaritu. Ale solidaritu s odpovědnými, s těmi, kteří chtějí pracovat a nechtějí od společnosti jen brát. To jsem slýchával od našich voličů, kteří chtěli, abychom zabránili zneužívání sociálních dávek. Abychom řekli, že pokud někdo pět deset let nepracuje, tak nemůže mít příjem ze sociálních dávek vyšší, než má rodina, kde jeden nebo oba pracují za minimální mzdu,“ míní Tejc.

Sociální demokraté v posledních průzkumech stále výrazněji zaostávají za hnutím ANO. Podle říjnových dat Centra pro výzkum veřejného mínění by ČSSD volilo 19,5 procenta, zatímco ANO 34,5 procenta voličů. Podle volebního modelu agentury STEM by ČSSD získala 14,4 procenta, Babišovo hnutí téměř dvojnásobek.

„Mnohdy nám voliči nerozumí, neví, co chceme říct, mluvíme ve frázích. Andrej Babiš je srozumitelný. Musíme být srozumitelní, mít jasnou vizi, mít oporu v našich voličích. A neodcházet někam k liberálním voličům, k zeleným, pirátům nebo komukoli jinému, protože to nám žádné hlasy nezíská. Tam už je plno, tam už je obsazeno. My se musíme vrátit k voličům tradičním – zaměstnancům, seniorům a samozřejmě k rodinám s dětmi,“ míní Jeroným Tejc.