Za pořad o ostravské Stodolní ulici zaplatí ČT pokutu

Praha – Česká televize dostala pokutu 400 tisíc korun od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Podle rady totiž veřejnoprávní stanice porušila zákon tím, že odvysílala pořad (Ne)Snesitelná lehkost Stodolní, a tím se dopustila porušení povinnosti nezařazovat do vysílání v době od 06:00 hodin do 22:00 hodin pořady, které by mohly ohrozit fyzický, psychický nebo mravní vývoj dětí nebo mladistvých. Rada o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

Česká televize pořad odvysílala letos 9. ledna od 9:50 na ČT1. „Bylo okolo toho (pokuty) hodně diskuzí,“ řekl dnes předseda rady Václav Žák. Podle jeho informací pořad mimo jiné ukazoval fetující lidi, jak si míchají drogu, vystoupila v něm i dívka, která líčila svůj příběh, kdy negativním způsobem prošla Stodolní. „Část rady to považovala jako odstrašující příklad, část za návodné jednání,“ podotkl Žák s tím, že většina rady se přiklonila ke druhému názoru.

„Vyčkáme písemného vyjádření rady a pak na něj budeme reagovat. Pravděpodobně se asi budeme odvolávat k soudu,“ řekl v reakci na pokutu od rady mluvčí ČT Ladislav Šticha. ČT stejně jako Nova a Prima se téměř vždy proti pokutám rady k soudu odvolávají, často i úspěšně.

Situací kolem správních řízení vedených radou s ČT a pokut, které ČT od rady dostala, se ve středu mimo jiné zabývala i Rada České televize. Vedoucí právního oddělení ČT Vladimíra Vocetková mimo jiné v té souvislosti připomněla, že aktivita rady co se týče počtu zahájených správních řízení stále stoupá, výstupy rady že bývají nejednotné a mimo jiné také, že rada přestala vydávat nejprve upozornění, ale nyní rovnou uděluje pokuty.

Sběrný dokument režiséra Jaroslava Večeři (Ne)Snesitelná lehkost Stodolní sleduje podle informací ČT v průběhu několika let osudy lidí, kteří žijí a pracují v blízkosti nejpopulárnější ostravské ulice, plné barů, restaurací a hudebních a tanečních klubů. Vznikal od května roku 2003 do podzimu 2005.

Snímek v průběhu tří let zaznamenává výpovědi, reakce, názorové proměny i životní peripetie několika mladých lidí, mezi nimiž nechybí podnikatelé vlastnící podniky na ostravské „ulici zábavy“, barmani, tanečnice, prostitutka, lidé kolem drogového obchodu a další.