UčíTelka opět učí. Známý formát v nové podobě pomůže i rodičům a pedagogům

UčíTelka (zdroj: ČT24)

Nejdřív záskok za školu, teď spíš její doplnění – pořad UčíTelka se v úterý po poledni vrací v nové podobě na televizní obrazovky. Od pondělí do čtvrtka si děti budou moci s televizí zábavně zopakovat důležitou látku, v neděli pak pořad naváže variantou pro dospělé. UčíTelka – kabinet je určená pro každého, kdo se zajímá o školství a vzdělávací témata. Nebude se ale jen mluvit, každé téma se i názorně ukáže přímo s dětmi.

Před létem UčíTelka nahrazovala přerušenou výuku, teď je ambicí tvůrců skrze televizní obrazovky pomoci dětem hlavně s opakováním. „Je to pro ty děti, které jsou doma a ráno si dělají třeba vlastní zadané úkoly. Odpoledne si pak s námi mohou opakovat,“ vysvětluje dramaturgyně pořadu Eva Kolovrátková.

Sama vyzývá, aby UčíTelku jako zábavnou formu opakování pouštěli pedagogové i ve škole. „UčíTelku mohou po obědě sledovat děti třeba ve družině, když bude špatné počasí a žáci nebudou moci jít ven,“ uvádí Kolovrátková.

Vysílat se bude pravidelně od pondělí do čtvrtka, od 13:00 hodin, vždy na ČT2. Každý den bude věnován jednomu předmětu se zaměřením na žáky prvního stupně základních škol, dívat se ale mohou i žáci vyšších ročníků. „Zvolili jsme tematické okruhy, které jsou dané pro menší děti a pro starší děti,“ říká učitelka Veronika Svobodová, která vyučuje předmět Člověk a jeho svět.

K zopakování i procvičení

Výuka je uzpůsobená tomu, aby se mohly zapojit všechny děti. „Dívat se může kterékoli dítě, buď si bude chtít něco zopakovat, nebo se dozvědět něco zajímavého, možná si něco i procvičit,“ doplňuje Hana Havlínová, učitelka a metodická koordinátorka projektu.

Pořadem provází moderátorky Petra Křížková a Kateřina Bílková. Ty jsou součástí i nového formátu UčíTelka – kabinet, který budou moderovat vždy v neděli od 9 hodin ráno na ČT2. Má ambici otevřít dveře do kabinetů učitelů a ukázat, jaké jsou různé metody vzdělávání nebo jak se pracuje s dětmi.

„Myslím si, že lidi pochopí i to zázemí školství. Že to není jenom o tom ve sborovně vzít notes na známky a učebnici a jít do třídy. Ale že je za tím spousta práce, přemýšlení o tom, jak k dětem najít lépe cestu,“ popisuje nový formát moderátorka Kateřina Bílková.

V Kabinetu UčíTelky najdou praktické rady rodiče, učitelé, ale i studenti pedagogických oborů. „Česká televize by měla vzdělávat. Pořad Kabinet UčíTelky na obrazovkách rozhodně chyběl. Využili jsme tak toho, že jsme zde měli zavedenou značku, a propůjčili ji novému formátu. Budeme se zabývat náměty napříč školstvím, nejenom pro základní školy, ale i pro střední školy a univerzity,“ upřesňuje dramaturgyně Eva Kolovrátková.

UčíTelka – kabinet v září probere mimo jiné to, jak zvládnout nástup prvňáčků do školy, jak správně držet tužku a procvičovat ruku nebo co dětem připravit do školy ke svačině.

Pauzy mezi hodinami vyplní opět hosté, tělocvik nebo hudební výchova. Tu nově povede muzikant Zdeněk Lahoda. „Já bych si s dětmi chtěl hrát a improvizovat. Naučit se nedělat z muziky vědu, ale spíš si s muzikou opravdu hrát,“ říká ke svému působení v UčíTelce Lahoda.