Novináři hrají v Číně „přesilovku“, je jich tam dvakrát víc než sportovců

Peking - Letošní olympijské hry v Pekingu přivítaly rekordních 11.194 sportovců, rekord ovšem padl i v počtu novinářů. Zájem o hry v čínské metropoli je dokonce takový, že média z celého světa vyslala v přepočtu na jednoho sportovce více než dva žurnalisty. Celkem je v Pekingu akreditováno 23.503 novinářů. Podle zpravodaje České televize v Číně Tomáše Etzlera je to způsobené mimo jiné tím, že se olympiáda koná po 28 letech v komunistické zemi.

Většinu žurnalistů tvoří zaměstnanci televizních a rozhlasových stanic, které z místa smějí vysílat. Podle dřívějších údajů bylo akreditováno i téměř šest tisíc píšících novinářů.

Rekordní zájem médií o hry v Pekingu se projevil i v Česku, v porovnání se sportovci je ale jejich výprava mnohem skromnější. Zatímco olympijský tým čítá 134 reprezentantů, reportérů do Pekingu vyrazilo 65. Český olympijský výbor zařizoval akreditaci 37 novinářům, dalších 28 zaměstnanců vyslala Česká televize.

Podle Etzlera je ale o sportovce postaráno mnohem lépe než o novináře. „Mediální komise žurnalistů dnes vydala stížnost, že novináři jsou na každém kroku sledováni. To se stává i štábům České televize. Všude nás sledují a natáčejí nebo fotí,“ říká. Podmínky pro práci v Pekingu prý opravdu nejsou ideální.