Žena na válečné stezce vyrazila z Islandu zachránit svět

Režisér Erlingsson představil v Česku Ženu na válečné stezce (zdroj: ČT24)

Islandský režisér Benedikt Erlingsson v Praze osobně před pár dny představil svůj druhý celovečerní snímek – Ženu na válečné stezce. Film na pomezí dramatu a komedie upozorňuje na ekologické problémy i vojenské konflikty v Evropě.

Padesátnice Halla je na první pohled spořádaná učitelka, má ale i svou druhou stránku – snaží se zachránit čistou islandskou přírodu a bojuje proti těžkému průmyslu. Ve chvíli, kdy boj s průmyslovými giganty nabírá na obrátkách, přichází nečekaný zvrat. Žádosti o adopci ze zahraničí, na kterou Halla už skoro zapomněla, bylo vyhověno. Brzy se stane matkou ukrajinského sirotka.

„Svět potřebuje zachránit a Halla se snaží přijít na to, jak to udělat. Můj snímek je ale také příběhem o lásce a vášni. Vášni udělat pro svět něco dobrého. Zachránit svět, nebo zachránit dítě? Před tímto dilematem hrdinka stojí. Stačí adoptovat jedno dítě, aby zachránila svět? Ovšem pokud svět nezachrání, nebude mít to dítě kde žít,“ shrnuje témata filmu Erlingsson. 

Za Ženu na válečné stezce získal loni v listopadu cenu Evropského parlamentu LUX Prize. Ocenění pak usnadnilo distribuci jeho novinky do kin i v dalších evropských státech.

Kritici si všimli už Erlingssonova celovečerního debutu. Za svérázný film O koních a lidech obdržel na festivalu v San Sebastianu cenu pro nejlepšího režiséra.

Nejen na rodném Islandu je Erlingsson známý i jako herec, například Lars von Trier ho obsadil do své komedie Kdo je tady ředitel? Spíše než před kamerou se Erlingssonovi ale stále více líbí za ní a svým snímkem Žena na válečné stezce dokazuje, že zaujmout v této roli umí nejen diváky svého domovského ostrova. Ty české se bude snažit oslovit v kinech od 31. ledna.