Zemřel „vynálezce rokenrolu“ Chuck Berry, bylo mu 90 let

Zemřel průkopník rokenrolu Chuck Berry (zdroj: ČT24)

Ve svém domě v americkém státě Missouri zemřel americký zpěvák a kytarista Chuck Berry. Uvedly to zahraniční agentury s odvoláním na místní úřady. Průkopníkovi rokenrolu, který koncertoval také v Česku a kterého proslavily hity jako Johnny B. Goode, Roll Over Beethoven a Sweet Little Sixteen, bylo devadesát let. U příležitosti narozenin vloni na podzim oznámil, že po 38 letech chystá nové album.

Chuck Berry, který se v rodném St. Louis dočkal sochy, zásadním způsobem ovlivnil tvorbu Beatles, Rolling Stones, Bruce Springsteena nebo Boba Dylana.

V roce 2000 mu americká vláda udělila Cenu Kennedyho centra. Obdržel cenu Grammy za celoživotní přínos a roku 1986 byl uveden do rokenrolové síně slávy. Berry, který vystupoval také v několika filmech, má také svou hvězdu na hollywoodském chodníku slávy.

Hudebník Ivo Pospíšil o Berrym: Byl první, kdo do textů dával obyčejné věci (zdroj: ČT24)

Jiné jméno pro rock and roll

„Chuck Berry vloni oznámil, že vydá nové album, na kterém by měl být po 38 letech konečně nový materiál. Album mělo být oslavou jeho devadesátin, které oslavil loni v říjnu, a mělo být věnované jeho ženě. Album se jmenuje Chuck, zřejmě letos vyjde a bude už bohužel jeho poslední,“ upozornil hudební publicista René Hnilička.

„I když o žádném jednotlivci nelze říct, že vynalezl rock and roll, Chuck Berry je k tomu nejblíž,“ zaznělo při Berryho uvedení do rokenrolové síně slávy. John Lennon z Beatles zase jednou poznamenal: „Pokud byste chtěli dát rokenrolu jiné jméno, tak mu můžete říkat Chuck Berry.“

Zpráva o smrti rockové legendy vyvolala záplavu reakcí a vzpomínek na sociálních sítích. Zármutek nad odchodem devadesátiletého muzikanta vyjádřila řada hudebních hvězd a dalších osobností. Pro Bruce Springsteena byl Berry „největší autor rokenrolu všech dob“.

„Jsem hrozně smutný ze zprávy, že Chuck Berry odešel. Chtěl bych mu poděkovat za všechnu tu hudbu, která nás inspirovala,“ uvedl na Twitteru Mick Jagger. Podobně se vyjádřili i další členové skupiny Rolling Stones, která do svého repertoáru převzala některé Berryho skladby.

„Bůh mu žehnej,“ napsal kromě jiného bubeník Ringo Starr z kapely Beatles, která také hrála Berryho písničky. Památku rokenrolové ikony dále uctili třeba Joan Jettová, Greg Allman, Slash, Lennie Kravitz, Keith Urban či Huey Lewis. Bob Dylan nazval Berryho „Shakespearem rokenrolu“.

Smutek a dojetí neskrývaly ani další osobnosti jako spisovatel Stephen King, astronaut Scott Kelly, herec Arnold Schwarzenegger nebo členové baseballového týmu z Berryho rodného St. Louis ve státě Missouri.

Vzkaz pro mimozemšťany: Lidská hudba zní jako Johnny B. Goode

Berryho věhlas přesáhl plenetu Zemi. Když americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) vyslal v roce 1977 do vesmíru sondy Voyager I a II, bylo na jejich palubě album, které mělo vysvětlit případným mimozemšťanům pozemskou hudbu. Obsahovalo jednu rockovou skladbu, a to Berryho Johnny B. Goode, poznamenala agentura AP.

Chuck Berry
Zdroj: Frank Lennon/ČTK/ZUMA

Chuck Berry složil od 50. letech 20. století vedle Johnny B. Goode řadu dalších hitů jako Maybellene, Roll Over Beethoven, Sweet Little Sixteen, School Days, My Ding a Ling, Thirty Days, No money down, Rock and Roll Music a Carol. Dvakrát vystoupil také v Česku, v roce 1996 v Brně na předvolebním mítinku ODA a pak roku 2005 v pražské Lucerně.

V minulosti Berry nesklízel pouze úspěchy, ale také několikrát pobyl ve vězení. V roce 1962 byl odsouzen ke třem letům vězení za to, že si z Texasu přivezl čtrnáctiletou dívku, aby ji zaměstnal ve svém nočním klubu Berry's Club Bandstand v St. Louis. Kromě toho byl v roce 1979 usvědčen z krácení daní a už jako mladík se dopustil ozbrojené loupeže.

Revoluční kytarové riffy

Berryho hudba, která vychází z blues, rockabilly nebo jazzu, byla podobně explozivní jako jeho život. Slavná kytarová sóla měla jen těžko docenitelný vliv na pozdější rozvoj rockové hudby.

Krátké, rychlé, po sobě následující kytarové riffy, které při hře používal, změnily do té doby platné zákonitosti hudební rytmiky. Rovněž jeho koncertní kroková variace „kachní pochod“ se stala legendou, kterou napodobují kytaristé dodnes.

Chuck Berry
Zdroj: ČTK/ZUMA/Globe Photos

Původním jménem Charles Edward Anderson Berry, v jehož žilách koluje černošská a indiánská krev, se narodil jako třetí ze šesti dětí 18. října 1926 v St. Louis. Jeho matka byla učitelka. Zpívat začal v kostele, kde pracoval otec. Nadchla ho hudba černošských bluesmanů a naučil se na kytaru.

Poté se oženil, pracoval v automobilce, vyučil se kadeřníkem a také fotografoval. Hudba ho však přitahovala nejvíc, přivydělával si hraním a roku 1952 začal vystupovat v kapele. Po dalších třech letech, kdy se přestěhoval do Chicaga, jeho impulzivní styl zaujal bluesmana Muddyho Waterse, který ho doporučil lidem z vydavatelské firmy Chess Records. Společnost roku 1955 vydala jeho první megahit Maybellene.

Následovaly další hity, ve kterých Berry dokázal mistrně propojit prvky černošského blues s bělošským country a vytvořit vlastní, originální zvuk. Na pódiích se pohyboval šest desítek let.