V Plzni bude dusno. Jako by se Solženicyn naboural do Strýčka Váni

Plzeň – Parný letní den roku 1936 v Moskvě, ale není to jen pálící slunce na obloze, co může člověka sežehnout. Oscarové filmové drama Unaveni sluncem Nikity Michalkova má i divadelní podobu. V české premiéře ji 3. května odehraje Divadlo J. K. Tyla.

Snímek, ověnčený Oscarem a Velkou cenou poroty z festivalu v Cannes, uvedl Michalkov do kin v roce 1994. V letech 2010 a 2011 následovala už méně uspěšná pokračování s podtituly Odpor a Citadela.

Drama Unaveni sluncem se odehrává v polovině 30. let v Rusku. Na venkovském sídle nedaleko Moskvy tráví dny volna plukovník Kotov, hrdina občanské války a přítel samotného Stalina. Lenivou atmosféru ale naruší vojenské manévry a také příjezd rodinného přítele Míti, pracovníka KGB. S ním do harmonické přitomnosti začne zasahovat minulost – láska, žárlivost, touha po pomstě a skrytá zlověstnost doby, v níž si nikdo nemůže být ničím jist.

Plukovníka Kotova si ve filmu zahrál sám režisér, do role Míti obsadil Olega Menšikova. Patnáct let po uvedení snímku měla v londýnském Národním divadle premiéru divadelní adaptace. Podle filmového scénáře ji napsal britský dramatik Peter Flannery. „Jako by se Složenicyn naboural do Strýčka Váni,“ napsaly o atmosféře hry The Times.

Plzeňská scéna hru uvádí v české premiéře v době, kdy podle tvůrců v souvislosti s ukrajinskou krizí „nabývá drtivé aktuálnosti“. Režie se ujala šéfka činohry Natálie Deáková, v roli Kotova se střídají Zdeněk Mucha a Pavel Nečas, Míťu hraje Petr Konáš.