Ústí nad Labem by rádo nahradilo chátrající mušli, hned to ale nebude

Ústí chce obnovit plastiku před obchodním domem Labe (zdroj: ČT24)

Ústí nad Labem chce obnovit plastiku Labe před stejnojmenným obchodním domem. Ta původní, několik desítek let stará, je ve špatném stavu. Město hodlá do projektu investovat deset milionů korun, za něž opraví také okolí plastiky.

Takzvanou ústeckou mušli nebo také medúzu vytvořil v sedmdesátých letech Karel Kronych. Sloužit měla jako kašna. V současnosti plastika chátrá. „Vyměnit rozpadlé keramické části a také zušlechtit okolí, které je zaplevelené sloupy, obrubníky a dalšími věcmi,“ upřesňuje historik Martin Krsek, co vše by bylo třeba napravit. 

Podobně to vidí i město. Plastiku chce nahradit kašnou a okolí revitalizovat. Projekt by podle dokumentace měl stát deset milionů korun. V příštím roce k jeho realizaci ale pravděpodobně nedojde, Ústí se chystá šetřit. „Spíš bych očekával, že to bude v roce 2022,“ potvrzuje náměstek ústeckého primátora Pavel Tošovský (ODS).

Díla z veřejného prostoru mizí

Podobných plastik lze najít v severočeském městě několik, některé jsou ale poničené vandaly.  „Z veřejného prostoru za poslední dobu zmizela řada děl, jedním z těch nejvýznamnějších byla velká ocelová plastika na magistrátě,“ upozorňuje historik Krsek. 

Vytvořili ji Olbram Zoubek a Eva Kmentová. Chlubit se ale magistrát stále může největší mozaikou v Evropě, která budovu doplňuje od poloviny osmdesátých let. „Nanebevzetí dělnické třídy“ od Miroslava Houry zabírá 450 metrů čtverečních.