Tori Amos už není dvacet. A s novou deskou míří do Prahy

Praha - Americká zpěvačka Tori Amos vydává nové album Unrepentant Geraldines. Osobně nový repertoár představí už 11. června v pražském Kongresovém centru.

Tori Amos vydává novou desku (zdroj: ČT24)

Po dvanácti letech experimentů s konceptuálními alby nebo muzikálu v Londýnském národním divadle se Tori Amosová vrátila s přímočarou deskou. Zkrátka vsadila na silné písničky a silný hlas. Vystupuje jako zralá žena, která zná svou cenu, nelituje svých činů, za nic se neomlouvá. „Dvacetiletý nemůže říkat to, co se snažím říct já. A naopak. Nemám ponětí, jaké to je být dvacetiletý v roce 2014,“ uvažuje zpěvačka.

Cézannův pohled

Velkou inspirací je pro Tori Amos výtvarné umění. Tentokrát měla před očima plátna impresionistů nebo grafiky mistrů 19. století. „V poslední době jsem hodně studovala Cézanna. Jeho pohled na svět mě silně ovlivnil,“ zdůraznila Amos. První kritiky hodnotí album jako sice nikoliv převratné, ale nadprůměrné. Oceňují třeba důraz na klavírní aranže, ve kterých je umělkyně nanejvýš jistá. Skromný hudební doprovod a klavírní umění patřily k hlavním kouzlům taky jejích pražských koncertů před pěti a sedmi lety.

Tori Amos, vlastním jménem Myra Ellen Amosová, se narodila v roce 1963 v Newtonu v Severní Karolíně. Již jako tříletá začala hrát na piano, později zpívala v Los Angeles s hardrockovou skupinou, s níž vydala desku Y Kant Tori Read. V roce 1992 zahájila sólovou kariéru vydáním debutového alba Little Earthquakes.