Tip z iVysílání: Filmaře Jiřího Mádla zajímají mezilidské vztahy Na střeše

Z iVysílání: Na střeše (lze přehrát do 13. 12. 2020)

Herec Jiří Mádl se už prosadil i jako režisér a scenárista. Jeho druhý celovečerní snímek Na střeše svedl v roce 2019 v kinech dohromady nevrlého seniora a ilegálního přistěhovalce. Co z této situace vzejde, mohou diváci zjistit do 13. prosince také v iVysílání.

Pokud byste si chtěli pustit všechna videa v iVysílání, potřebovali byste si na jejich sledování vyhradit 3918 dní. Zorientovat se v takovém množství může být náročné. Web ČT24 proto pravidelně zveřejňuje tip na jeden záznam, který by bylo škoda si v programu uplynulého týdne nechat ujít.

Celovečerní režijní debut Pojedeme k moři vynesl Jiřímu Mádlovi nominaci na Českého lva za režii i scénář. Ve stejných kategoriích byl na prestižní ocenění nominován i za tragikomedii Na střeše. K námětu na druhý počin ho inspiroval jeho korejský spolubydlící z New Yorku, kam Mádl odjel na kurz scenáristiky. 

Druhá polovina

Song ve filmu Na střeše je ilegální vietnamský přistěhovalec. Svou zoufalou situaci se rozhodne vyřešit sebevraždou, ale tu mu neplánovaně překazí penzionovaný kantor Rypar. Mladíka vezme k sobě – a oba se musí s nečekanou situací, omezeným prostorem a kulturními i charakterovými rozdíly po svém vyrovnat. 

„Každý máme nějakou druhou polovinu a hledáme ji. Myslím, že člověk sám o sobě není ucelený,“ říká k filmovému příběhu Jiří Mádl. 

Roli rozhodného penzisty zamýšlel původně pro Jana Třísku. Po jeho nenadálém skonu do filmu obsadil Aloise Švehlíka. Jako filmového Songa objevil – tehdy neherce, dnes už herce – Lukáše Duy Anh Trana. Herecké obsazení doplňují David Švehlík, Mária Bartalosová, Vojtěch Dyk, Radek Zima, Miroslav Táborský a Martin Sitta.