Svátek dětské knihy

Liberec - Celkem 31 nakladatelství přilákal Veletrh dětské knihy, který se koná na libereckém výstavišti. Podle Táni Kuželkové ze Sdružení pro veletrhy dětské knihy, které výstavu uspořádalo, se naučila pod Ještěd jezdit se svými novinkami pro dětské čtenáře všechna nejprestižnější nakladatelství v zemi. Třídenní přehlídku, jejímž cílem je přivést děti ke čtení, doprovázejí autogramiády, autorská čtení a besedy s autory.

Výstava poskytuje ucelený přehled o nabídce dětských knih. Velká část expozice se letos zaměřila na příběhy zvířat. Samostatná sekce Můj přítel pes, které patří celý jeden pavilón, připomíná 70. výročí úmrtí spisovatele Karla Čapka. Jsou v něm všechna historická vydání Dášenky, všechny jazykové mutace a vybrané citáty. V dalším pavilonu jsou zase jen čítárny, herny a výtvarné dílny. „Každá kóje připomíná svět jedné knihy,“ dodala Kuželková.

Podle iniciátorky výstavy Dagmar Helšusové zájem o výstavu každým rokem roste, loni ji navštívilo téměř 10.000 lidí. „Jsme rádi, že se naučily chodit děti s rodiči a prarodiči. Dříve tvořily většinu návštěvníků školní třídy,“ podotkla. „Rodiče by měli vzít knihu a číst si s dítětem, počítač nic nevyřeší. I k internetu je potřeba nejprve najít cestu přes čtení. Veletrh je koncipován tak, aby dítě ke knize přitáhl, co nejvíce, aby to nebyl jen prchavý okamžik při proběhnutí touto akcí,“ dodává Helšusová.

Veletrh dětské knihy hostí Liberec už pošesté. Jeho uspořádání podpořilo dvěma miliony korun ministerstvo kultury. Milionem přispělo město Liberec a zhruba 250.000 korun přidal Liberecký kraj na dopravu děti z celého regionu na výstavu. Zástupci České sekce IBBY, Klubu ilustrátorů dětské knihy, Obce spisovatelů a Obce překladatelů vyhlásili na veletrhu nominace na Zlatou stuha za nejlepší dětskou knihu roku 2007.

Nejlepší knihu veletrhu zvolí návštěvníci výstavy. Celkově 25 publikací se uchází o titul pro nejlepší dětskou knihu roku 2007 Zlatá stuha. Porota udělila celkem 29 nominací, některé knihy je získaly v literární i výtvarné části. O polovinu nominací se rozdělili autoři a ilustrátoři knih, které vydala nakladatelství Albatros, Meander a Baobab, řekla Radka Vojáčková z Krajské vědecké knihovny v Liberci.

Přehlídka knih v Liberci je v Evropě ojedinělou akcí. Další takový veletrh se pořádá jen v Boloni a je spíše komerční. Pořadatelé libereckého knižního festivalu se však právě tam inspirovali.