„Slyším rekviem.“ Dodatečným rozloučením s Evou Pilarovou byla zádušní mše

Záznam: Zádušní mše za Evu Pilarovou (zdroj: ČT24)

V bazilice Nanebevzetí Panny Marie na pražském Strahově se ve středu sloužila zádušní mše za zpěvačku Evu Pilarovou. Jedna z největších hvězd tuzemské populární hudby zemřela 14. března, kvůli protikoronavirovým opatřením se s ní ale tehdy mohli rozloučit jen její nejbližší.

Pro poslední rozloučení při zádušní mši se rozhodl manžel Pilarové Jan Kolomazník. Věnovat vzpomínku přišly zpěvačce tři stovky lidí, větší počet protikoronavirová opatření neumožňují.

Mezi přítomnými byli vedle blízké rodiny také pěvec Štefan Margita a Hana Zagorová, herečka Jiřina Bohdalová, moderátor Karel Šíp, zpěváci Pavel Vítek a Pavel Sedláček, promotér Janis Sidovský či ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Je mi velmi teskno. Když prohlédnu diář, tak narážím na čísla, která už neplatí. Ale nemám sílu se jich zbavovat,“ podotkla další ze smutečních hostů, herečka a zpěvačka Pavlína Filipovská.

Zádušní mši sloužil kněz Marián Pospěcha z farnosti Dolní Lutyně v Moravskoslezském kraji. Na dálku pozdravil i zpěvaččinu matku, 104letou Františku Bojanovskou, která se mše neúčastnila.

Události: Poslední rozloučení s Evou Pilarovou (zdroj: ČT24)

Eva Pilarová zůstává ve svých písních

„Kdyby se mě někdo zeptal, kdo je Eva Pilarová, řekl bych: Poslechni si její písně. Najdeš v nich muzikálnost, upřímnost, hravost, sebevědomost, ale i božskou pokoru. Najdeš v nich lásku, dlouhotrvající přátelství. Chytrost i moudrost. A především neohraničenou, naplňující radost. Tak jsem tě, milá Evo, celou dobu, co jsem tě znal, vnímal i já,“ uvedl ve své promluvě herec a zpěvák Vojtěch Dyk.

Nejen on připomněl, že Eva Pilarová byla velká hvězda, ale zároveň „normální ženská“. Z přátel a kolegů se se zpěvačkou hudbou či slovem rozloučili také pěvec Adam Plachetka, herec Dalibor Gondík či houslový virtuos Pavel Šporcl. 

„Měla svůj vytříbený styl, vkus. Zpívala absolutně čistě a byla radost ji poslouchat a spolupracovat s ní,“ zavzpomínal houslista, v jehož podání zazněla na úvod modlitba Ave Maria. Později její českou verzi zazpívala i Monika Absolonová. „Zpívat při mši pro takto významnou zpěvačku, českou legendu, je hodně svazující. Určitě tedy pro mě. Bála jsem se, abych jí to nepokazila,“ přiznala.

Eva Pilarová bude pohřbena na „brněnském Slavíně“, tedy brněnském ústředním hřbitově. Stejně jako například herečka Vlasta Fialová, kapelník Gustav Brom nebo hokejista Augustin Bubník. 

Zpěvačka s výjimečně velkým hlasovým rozsahem proslula hity jako Rekviem, Hrom aby do tě, lásko, Noc a den, Oliver Twist či Láska nebeská. Nejslavnější éru zažila v šedesátých letech s divadlem Semafor, kdy například s Karlem Gottem nazpívala duet Dotýkat se hvězd v muzikálu Kdyby tisíc klarinetů.