Richard Müller vydal album Čierna Labuť, Biela Vrana. „Působilo smutně na lidi i na mě,“ přiznává

Richard Müller o nové desce (zdroj: ČT24)

Richard Müller pustil do světa nové album. Tentokrát na něm figuruje jen jako zpěvák, texty přenechal slovenskému textaři Peteru Uličnému a hudbu složil Ondřej Gregor Brzobohatý. Nahrávka Čierna Labuť, Biela Vrana vznikla už před dvěma lety, vychází ale až nyní.

Čierna Labuť, Biela Vrana je teprve druhé album v Müllerově diskografii, na kterém se nepodílel ani jako autor hudby, ani jako textař. Sestavu s textařem Peterem Uličným a skladatelem Ondřejem Gregorem Brzobohatým si vyzkoušel už při desce 55. Každých jedenáct let vydává album s číslovkou odkazující k jeho věku.

„Nezáleží na generační otázce, ale jestli přijdou dobré písničky,“ říká jednašedesátiletý Müller o spolupráci z aktuálního alba. S nápadem si ji zopakovat přišel producent Jan P. Muchow.

„Na začátku vznikly texty, které přišly ke mně. Já jsem si je odžil, posunul jsem je Ondřejovi a on na nich poskládal krásné písničky,“ popisuje Richard Müller vznik novinky. Skladby na ní vyznívají melancholicky. „Jsou to texty, které přecházejí z nálady do nálady, ale v zásadě působí na lidi trochu smutně. Na mě také tak působily, ale protože jsem album slyšel mnohokrát, tak jsem na něm začal pak oceňovat jiné věci,“ podotýká zpěvák.

Desku Čierna Labuť, Biela Vrana dokončil ještě před nahráváním Hodiny medzi psom a vlkom, tu ale vydal dříve. A na novinku si z ní vypůjčil titulní skladbu, ovšem nově zhudebněnou Brzobohatým. Pokládá to prý za dobrý „fór“.

Müller: Produkce je dnes mnohem pestřejší

Na hudební scénu vstoupil Richard Müller v osmdesátých letech. Nejprve se skupinou Banket, s níž ho pojí hity jako Po schodoch, Tlaková níž či Nespoznaný. Po revoluci se rozhodl pro dráhu sólového zpěváka a během ní svůj repertoár rozšířil o písně Nebude to ľahké, Cigaretka na dva ťahy nebo Štěstí je krásná věc.

„Dnes je produkce mnohem pestřejší než kdysi. V zásadě si může vydat album každý, tam potom záleží už na resonanci, jestli ho to někam posune,“ srovnává. „Ale přiznám se, že nijak výrazně domácí ani zahraniční produkci nesleduju,“ dodal.

Podzimní turné Müllera zavedlo do Česka, šňůru zakončí v prosinci v Českých Budějovicích. Z alba Čierna Labuť, Biela Vrana se ale do programu dostalo jen několik písniček. Do budoucna Müller nevylučuje, že se uskuteční i samostatné turné postavené na nové desce, s doprovodem smyčcového orchestru, který je na nahrávce také slyšet.