Rap je nový pop, ukáže v Praze festival United Islands of Europe

Začíná festival United Islands of Europe (zdroj: ČT24)

V hlavním městě začíná United Islands of Europe. Dvoudenní multižánrový festival, s podtitulem „Freedom Edition“, nabídne více než padesát hudebních objevů tuzemské i zahraniční scény. Pro drtivou většinu zahraničních hostů platí, že pro ně bude hraní v Česku premiérou. Mezi headlinery patří Thumper a Tebi Rex z Irska či rapper Albi X z Německa. Z české scény koncertují třeba hudebními kritiky ocenění zástupci R&B Annet X a 7krát3.

„Pokrýváme opravdu skoro všechno. Těšit se můžete na jazz, na soul, rock, pop i různé styly rapu, hip hopu a R&B,“ upřesnila manažerka Kamila Buráňová přívlastek „multižánrový“ v popisku festivalu. Letošní hudební koncept vychází z toho, že kytary přestávají být v hudbě dominantní. „Novým popem je rap,“ hlásí festivaloví dramaturgové.

„Kytary už nějakou dobu nevládnou žebříčkům, na nejvyšších příčkách se pohybuje rap. Není to čistě jen o rapu, ale rap je hodně adaptabilní a vyskytuje se v různých fúzích, tím pádem se dostává do různých subkultur a stává se nesmírně populární,“ vysvětlila Buráňová.

Jména, která je dobré slyšet

United Islands si dávají za cíl představit českému publiku jména, která stojí za povšimnutí, v tuzemsku ale o nich zatím moc slyšet není. Proto také většina letošních hostů ze zahraničí, s výjimkou slovenských jmen a polských jazzmanů Immortal Onion, vystupuje v Česku poprvé.

„Headlinery jsou jednoznačně irští umělci. Pátek bude patřit Irům. Thumper je i pro lidi, kteří jsou spíše na kytary, Tebi Rex a JyellowL představují svěží irský rap,“ upozorňuje Buráňová. Z Německa dorazí rapper Albi X, početná je východoevropská hudební scéna, v níž je znát inspirace popem osmdesátých letech. Podle pořadatelů za nejlepší příklady platí Polka Ofelia či v Litvě usazené trio Dlina Volny.

Annet X
Zdroj: United Islands of Europe

Hudební ceny i „baby boom“

K českým hvězdám řadí program rapperku Annet X a k R&B přitahovaného umělce, který si říká 7krát3 a zahraje s kapelou. Oba už získali některé z českých hudebních cen. Alternativní slovenskou scénu přiblíží například indie zpěvačka Timea, trojice Sam Sandwich s fúzí elektroniky a kytar nebo teprve devítiletá raperka Lil Ash.

„Česko-slovenská nová jména zastoupená na festivalu vystřelila do hudebního světa až po pandemii. Představují tedy jakýsi lockdown-baby boom hudební scény,“ poznamenávají pořadatelé.

Součástí programu je opět klubová noc, kterou obstarají muzikanti z Česka a Slovenska. A vybrat si lze i nehudební program čili „Ostrovy inspirace“. „Nabízí výstavy, panelové diskuse, komentované projížďky historickými tramvajemi i sportovní aktivity. Snažíme se nabízet program pro všechny věkové kategorie,“ vyjmenovala Anna Bělková, která má na starost tuto festivalovou sekci.

United Islands of Europe obsadí v pátek a v sobotu Střelecký ostrov a okolí, vstup pro všechny je zdarma.