Pozdravuju a líbám vás všecki. Na Provázku vedou azylové řízení s imigrantem Kalim

Na Provázku uvádí hru o azylovém řízení (zdroj: ČT24)

Nová inscenace brněnského divadla Husa na provázku dává divákům možnost projít azylovým řízením. Inscenace s názvem Pozdravuju a líbám vás všecki zprostředkovává pocity migrantů, kteří se ocitli mimo svůj domov, svou kulturu a jazyk a musí obstát v této zkoušce.

Hlavním hrdinou inscenace je třicetiletý Kali. Jeho přítelkyně je Češka. Aby i on mohl v tuzemsku zůstat, musí nejprve projít procesem azylového řízení. Navíc kromě byrokracie čelí i předsudkům ze strany příbuzných své budoucí ženy.

„Ten systém je velmi neosobní, těch lidí je hodně, tím pádem se vytrácí určitá lidskost. A v situaci, kdy člověk hledá identitu, přišel o veškeré jistoty a ostatní s ním jednají jako s číslem, je to opravdu velmi psychicky náročné,“ podotýká autorka inscenace Anna Klimešová.

Veřejná diskuse o migraci v Česku se v minulých letech odehrávala spíše v číslech, mluvilo se o počtech uprchlíků, jednotlivých vlnách. Divadelní novinka podle uměleckého šéfa Martina Sládečka slibuje jinou, hluboce lidskou perspektivu.

Diváci ve hře

„Jsem pyšný na to, že diváci u nás dostanou možnost nahlédnout tento těžko uchopitelný fenomén skrze konkrétní a velmi osobní příběh, zpracovaný navíc s toliko empatií, fantazií a smyslem pro humor,“ uvedl Sládeček.

„Je zajímavé se zamyslet, jaké pocity zažívá člověk u azylového pohovoru,“ míní představitel Kaliho Michal Sikora. Jeho podporující přítelkyni hraje Zdislava Začalová.

Tvůrci inscenace apelují na empatii diváků i tím, že je berou do hry. Přidělují jim třeba role svatebčanů nebo Kaliho přátel. Téma emigrace přenesl Provázek navíc na své sociální sítě, kde představuje cizince, kteří v azylovém řízení uspěli a dnes jsou z nich Brňané.