Nejlepším výtvarným kritikem je "sociální a solidární" Jiří Ptáček

Jiří Ptáček: Psaní pro Nový prostor je gesto (zdroj: ČT24)

Cenu Věry Jirousové pro nejlepšího kritika výtvarného umění letos získal kurátor a publicista Jiří Ptáček, který píše mimo jiné pro časopis Nový prostor. V kategorii mladých kritiků do 28 let porota ocenila studentku UMPRUM Kláru Pelouškovou.

Ceny se letos udílely potřetí, jsou vyhlášeny na počest české básnířky, kritičky a historičky umění Věry Jirousové (1944 až 2011). Cílem je zviditelnit výtvarnou kritiku, podpořit začínající autory a současně poukázat na výjimečný přínos etablovaných kritiků.

O laureátech v obou kategoriích rozhodovala porota ve složení umělec a pedagog Dušan Zahoranský, loňská laureátka ceny Tereza Stejskalová, umělkyně Sláva Sobotovičová, šéfredaktor nakladatelství Host Miroslav Balaštík a kritik František Zachoval.

Soustředěná služba

Jiřího Ptáčka porota ocenila za soustavnou činnost jak v časopise Nový prostor, kde publikuje v kulturní rubrice především popularizační texty, tak také za kritické texty zveřejňované na vlastním blogu. Porota Ptáčkovu kritickou praxi hodnotí jako „soustředěnou službu uměleckému provozu. Na základě vlastního dlouhodobého terénního výzkumu objevuje sám nové osobnosti a témata“.

Sám Ptáček říká, že psaní pro časopis Nový prostor, který pomáhá bezdomovcům a lidem v těžké životní a finanční situací, je určité gesto. „Politika toho časopisu je sociální a solidární, což jsou hodnoty, které uznávám,“ říká Jiří Ptáček.

Kláru Pelouškovou porota ocenila na základě textu Život ve zdech galerie. „Je to kvalitní text, v němž autorka zasazuje konkrétní dílo v širší kontext a jasně formuluje svůj postoj. Zajímavá je určitě také úvaha o roli designu a kritické zhodnocení kurátorské koncepce,“ vysvětluje porota. Peloušková je redaktorkou serveru Artalk, kurátorkou řady výstav a od října studuje na katedře teorie a dějin umění na UMPRUM.