Nejen literatura, otazník visí i nad filmovou Cenou ministerstva kultury

Nad udělením Ceny ministerstva kultury za přínos v oblasti kinematografie a audiovize visí otazník. Rodina navrženého laureáta Evalda Schorma, výrazné filmařské osobnosti československé nové vlny, nechce ocenění in memoriam převzít. Poté, co prozaik Jiří Hájíček odmítl Státní cenu za literaturu, jde o druhou trhlinu v letošním udělování kulturních cen.

Po odmítavém vyjádření rodiny Evalda Schorma se komise, která letošního laureáta vybírala, dohodla s Asociací režisérů, scenáristů a dramaturgů (ARAS), že ARAS příbuzné filmaře při slavnostním ceremoniálu zastoupí a ocenění s jejich vědomím uloží do archivu asociace. 

Komise sdělila výsledek jednání ministru kultury Antonínu Staňkovi (ČSSD). „Poté, co zjistil, že důvody k nepřevzetí ceny rodinou Schormových jsou politického rázu, rozhodl se cenu Evaldu Schormovi in memoriam neudělit,“ tvrdí člen komise, děkan Divadelní fakulty JAMU Petr Francán. Pokud se tak stane, celá komise prý rezignuje. 

„Udělení ceny je vzdáním úcty výrazné osobnosti české kultury. Nic víc, nic míň. Jakékoliv další důvody, vedoucí k neudělení ceny, jsou zcela marginální a eticky i lidsky nepřijatelné,“ vysvětlil Francán. Neudělení ceny je podle komise vyjádřením zvůle moci. 

Staněk nicméně v pondělí uvedl, že o udělení nebo neudělení ocenění za přínos kinematografii ještě nerozhodl. V každém případě ale chce respektovat přání rodiny. Podle jeho mluvčí Simony Cigánkové jde o rozhodnutí Staňkova předchůdce. „Ministr Staněk je nyní v zahraničí a vrací se ve středu, kdy bude mít možnost seznámit se s fakty i podklady a jistě rozhodnutí vydá,“ sdělila jeho mluvčí.

Bez literatury

Státní cena za překlad a Ceny ministerstva kultury za přínos v oblasti divadla, hudby, filmu a audiovize a výtvarného umění a architektury se mají předávat 21. října v Praze.

Státní cena za literaturu letos udělena nebude. Kvůli nesouhlasu s politikou vlády ANO a ČSSD s podporou komunistů na členství v porotě rezignovali v létě básník Petr Hruška a další tři její členové. Následně v září navržený laureát Jiří Hájíček ministrovi oznámil, že ocenění nepřevezme. Vadí mu, že členové komise ji svým odstoupením zpolitizovali. Ministerstvo kultury se Státní cenu za literaturu proto rozhodlo neudělit vůbec.

Na rozdíl od Hrušky členové filmové komise vnímají udělení ceny jako apolitický počin, vyplývající čistě z kvality audiovizuálního díla nominovaných tvůrců. Komise vybrala jednu žijící osobnost a režiséra Evalda Schorma in memoriam. „Jsme přesvědčeni, že je správný čas připomenout tvůrce, kterého politická nepřízeň nezlomila a který v letech zákazu filmové činnosti přesunul těžiště své režijní práce od filmu směrem k divadlu,“ uvedla komise.