Napoleon vstupuje do kin. Diváky vábí na velkoryse ztvárněné bitvy, včetně té u Slavkova

Během tohoto týdne vstupuje do kin výpravný snímek Napoleon od oscarového režiséra Ridleyho Scotta. Kritici oceňují zejména filmové ztvárnění bitev, a to včetně té u Slavkova. Postavu francouzského vojevůdce ve filmu ztvárnil herec Joaquin Phoenix.

Napoleon v podání Hollywoodu vstupuje do promítacích sálů s rozpočtem v přepočtu přes pět miliard korun. Divákům nabídne jak velkolepou podívanou a impozantní, průkopnicky snímané scény, tak pohled na francouzského císaře jako dominantního a křehkého člověka zároveň.

„Všechno, co vidíte – od zbraní, přes koně, sedla, klobouky až po uniformy – všechno jsme nastudovali,“ podotkl režišér Scott. Filmu dominují také rekonstrukce bitev, a to včetně té u Slavkova, vůbec nejkrvavější na českém území. Historici nicméně snímek i kritizují – mj. kvůli nepravdivým záběrům dělostřelecké palby na egyptské pyramidy. 

Do popředí ve snímku vystupuje i první Napoleonova manželka, císařovna Josefína, kterou ztvárnila herečka Vanessa Kirbyová. „Mám pro ni pochopení. Je úžasné, jak si zachovala důstojnost. Včetně veřejného rozvodu i toho, že nemohla mít děti,“ okomentovala historický příběh císařovny její představitelka.

Režisér Ridley Scott (vpravo) s představitelem Napoleona Joaquinem Phoenixem
Zdroj: Reuters/Stephanie Lecocq

Předpremiéra se odehrála v Compiègne

Osoba Napoleona stále budí zájem. Jeho klobouk se nedávno vydražil za v přepočtu 45 milionů korun, což byl čtyřnásobek vyvolávací ceny. Veřejnost je nicméně ve vnímání francouzského císaře rozpolcená. „Myslím, že ho nenávidíme stejně, jako ho milujeme,“ uvedla milovnice historie Sophie Jablonská. 

Ludovic Dodemo ze společnosti Napoleona v Compiègne se domnívá, že Napoleon měl s Francií velké plány a vždy se ji snažil chránit. „Říká se, že byl dobyvatel, ale do ofenzivních válek se pouštěl, aby zabránil útokům proti vlastní zemi.“ 

Právě v Compiègne se odehrála oficiální francouzská předpremiéra filmu. Snímek se bude promítat také v dalších dvou desítkách měst, která nesou označení „císařské“. „Film se bude promítat v našem kině l'Atalante. Také jsme zrestaurovali původní sochu Napoleona, která stojí na jeho náměstí v parku,“ pronesl starosta města Maisons-Laffitte Jacques Myard.

Scott přiznává, že Napoleonův život spíše interpretoval, než aby se držel historických faktů, což mu část kritiků vyčítá. „A byli jste tam?“ komentuje to s ironií sobě vlastní režisér.