TÉMA

Napoleon

Pevnosti Boyard hrozí zkáza, varují úřady. Stavbu ohrožují nápory vln

Pevnost Boyard, která se stala dějištěm stejnojmenné francouzské televizní soutěže, ohrožují rozmary počasí. Kvůli nedostatečné ochraně před nápory vln je tato památka z 19. století, která se nachází v Atlantském oceánu mezi ostrovy Oléron a Aix, „odsouzena ke zkáze“, uvedl západofrancouzský departement Charente-Maritime, který vyhlásil veřejnou konzultaci. Původně vojenská stavba potřebuje do roku 2028 práce za 44 milionů eur (1,1 miliardy korun), informovala agentura AFP.
21. 4. 2024|

Napoleon vstupuje do kin. Diváky vábí na velkoryse ztvárněné bitvy, včetně té u Slavkova

Během tohoto týdne vstupuje do kin výpravný snímek Napoleon od oscarového režiséra Ridleyho Scotta. Kritici oceňují zejména filmové ztvárnění bitev, a to včetně té u Slavkova. Postavu francouzského vojevůdce ve filmu ztvárnil herec Joaquin Phoenix.
24. 11. 2023|

30 let zpět: Pamětní deska na Žuráni

Obecní úřad v Podolí u Brna hledal sponzory, kteří by finančně přispěli na zhotovení kopie bronzové desky připomínající místo, z něhož císař Napoleon Bonaparte řídil bitvu u Slavkova. Sto padesát kilogramů vážící originál se v polovině července pokusili odcizit sběratelé barevných kovů. Odlití jeho kopie mělo obec přijít na 85 tisíc korun.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
13. 8. 2022|