Pevnosti Boyard hrozí zkáza, varují úřady. Stavbu ohrožují nápory vln

Pevnost Boyard, která se stala dějištěm stejnojmenné francouzské televizní soutěže, ohrožují rozmary počasí. Kvůli nedostatečné ochraně před nápory vln je tato památka z 19. století, která se nachází v Atlantském oceánu mezi ostrovy Oléron a Aix, „odsouzena ke zkáze“, uvedl západofrancouzský departement Charente-Maritime, který vyhlásil veřejnou konzultaci. Původně vojenská stavba potřebuje do roku 2028 práce za 44 milionů eur (1,1 miliardy korun), informovala agentura AFP.

„Studie (...) dospěly k závěru, že pokud nebudou vybudovány struktury, které pevnost Boyard ochrání před mořskými proudy a vlnobitím, stavba nevyhnutelně propadne zkáze,“ uvedly místní úřady.

Práce mají začít v roce 2025 a skončit na přelomu let 2027 a 2028. Zahrnují obnovu některých ochranných struktur, které existovaly v minulosti, a to za použití betonu, který se podobá původní žule. Po konci stavebních úprav se počítá s tím, že pevnost bude přístupná veřejnosti. K památce o rozměrech 68 na 31 metrů se lze přiblížit pouze lodí nebo vrtulníkem.

Předpokládaný rozpočet činí 36 milionů eur bez daně a rada departmentu odhlasovala, že na věc schválí 44 milionů eur. Úřady počítají s dotacemi od státu, regionu Nová Akvitánie a Evropské unie. Letos na podzim také vyhlásí výzvu sponzorům.

Na seznamu historických památek

Pevnost pochází z dob Napoleona, později se přeměnila na vězení. V roce 1913 přestala být součástí vojenského majetku a nepoužívala se až do roku 1950, kdy byla zapsána na seznam historických památek. I pak ale ležela ladem, než ji v roce 1962 v aukci koupil jistý belgický zubař.

Ten ji v roce 1988 prodal producentovi televizních her Jacquesovi Antoineovi, jemuž se už v hlavě rýsoval nový koncept soutěže. Následujícího roku byla pevnost prodána za symbolický jeden frank departementu Charente-Maritime, aby se postaral o veškerou obnovu a údržbu stavby.

Známá francouzská televizní soutěž Pevnost Boyard se začala vysílat v roce 1990. Její koncept koupilo zhruba čtyřicet států včetně České republiky.