Letošní Noc divadel připomíná výročí znovuotevření pražské první scény

Události: Noc divadel (zdroj: ČT24)

Začíná jedenáctý ročník Noci divadel. Zúčastní se ho téměř stovka scén v republice. Akce označovaná jako divadelní svátek nabízí zdarma nebo za symbolické vstupné prohlídky, divadelní dílny, diskuse s tvůrci, představení a performance, které nejsou v běžném programu.

Inspirací pro letošní téma jsou dvě výročí, která se k letošnímu datu konání Noci divadel vážou. Obě jsou spojená s Národním divadlem (ND) Praha. V roce 1883 bylo 18. listopadu znovuotevřeno po požáru, který budovu zachvátil v prvním roce jejího fungování, 18. listopadu 1983 pak bylo otevřeno po rozsáhlé přestavbě a dostavbě jeho okolí.

„Jak je to však u Noci divadel zvykem, téma je opět otevřené nejširšímu spektru interpretací a ztvárnění ze strany pořadatelů, a to především v kontextu současných výzev, jako je válka na Ukrajině, klimatická změna či další apely, které hýbou naší společností,“ uvedla Martina Pecková Černá z Institutu umění – Divadelního ústavu, který akci koordinuje.  

Národní divadlo ve své historické budově například nabídne od 22:45 program o požární bezpečnosti s názvem NeBEZPEČNÉ NÁRODNÍ. Během dne probíhá v Anenském areálu interaktivní program Divadelní žár! Návštěvníci Anenského areálu také budou moct zavítat do Divadelního a Hudebního archivu ND v rámci procházky nazvané Badatelská zákoutí.

Workshopy i prohlídky zákulisí

Soubor ostravského Divadla Petra Bezruče představí krátké literární útvary na téma Hoří!, k jejichž napsání byli vyzváni studenti. Divadlo na cucky v Olomouci s techniky připravuje průchozí workshop Na sále Divadla na cucky hoří!, během kterého si zájemci mohou vyzkoušet práci se světelným i zvukovým pultem. Součástí workshopu bude prohlídka zákulisí a společná soutěž ve spolupráci s dalšími olomouckými divadelními scénami. Speciální program připravilo i Národní divadlo Brno. Zapojilo se taky městské divadlo ve Znojmě.

Studio ČT24: Na 86 místech v Česku se koná Noc divadel (zdroj: ČT24)

Akce Noc divadel je součástí mezinárodního projektu European Theatre Night, který v roce 2008 odstartovala chorvatská Noc Kazališta. Myšlenka společného svátku se postupně rozšířila do více než desítky evropských zemí. V České republice najde každoročně třetí listopadovou sobotu cestu do divadla přes padesát tisíc lidí. Noc divadel v Česku je největší akcí v rámci European Theatre Night.

Od roku 2024 se bude Noc divadel nově konat v sobotu, která je časově nejblíže Světovému dni divadla, jenž připadá na 27. března. V příštím roce tak termín vychází na sobotu 23. března. O změně se rozhodlo na základě hlasování divadel zapojených v předchozím ročníku.