Jeden je ekofarmář, druhý obhospodařuje lány. Bohdan Sláma natáčí „krajinu v suchu“

Režisér Bohdan Sláma natáčí nový film. Námětem dramatu Sucho, k němuž Sláma napsal i scénář, jsou dvě proti sobě stojící venkovské rodiny a lhostejnost, která způsobí znečištění přírody. V těchto dnech filmový štáb natáčí na jižní Moravě.

Ústřední místo pro svůj nový film naše Sláma ve zvlněných polích, remízcích a ovocných sadech takzvaného Moravského Toskánska. Konkrétně v obci Šardice a okolí. Příroda se stává důležitou postavou příběhu.

„Díváme se z hlediska toho, jak máme jako lidé žít v krajině, jak máme přistupovat ke krajině, ale i k sobě samým,“ naznačuje Sláma.

Dva pohledy na zemědělství

Snímek postavil na názorovém rozporu dvou sousedských rodin, v nichž dominují otcové a jejich napjaté vztahy. „Nemáme elektřinu, snažíme se žít v souladu s přírodou, což je náročné,“ představuje rodinu ekofarmářů herec Martin Pechlát. Původně úspěšný IT manažer nutí svou manželku (Magdaléna Borová) i dceru (Dorota Šlajerová) ke svéráznému způsobu života.

Jejich ekofarma je obklopena monokulturními lány obhospodařovanými majitelem zemědělského podniku (Marek Daniel). Dříčem, který je pod tlakem svého otce (Boleslav Polívka). Nejmladší z rodu (Tomáš Sean Pšenička) by měl převzít jednou rodinný podnik, spíše ale tíhne k ekozemědělství jejich souseda. Navíc je zamilovaný do sousedovy dcery.

Bohdan Sláma natáčí film Sucho (zdroj: ČT24)

Jedině láska

Film je propojen nejen otázkou přijmutí zodpovědnosti za krajinu, ale i za mezilidské vztahy. Chce poukázat na to, že to důležité se skrývá pod povrchem – ať už jde o sucho v zemi, nebo uvnitř rodiny. „Východiskem může být jedině neustálé reinkarnování toho, čemu říkáme láska, protože to je jediná šance, jak překonat to vnitřní sucho,“ říká.

Podle producentů připomíná chystané dílo Slámův film Štěstí. Za něj získal své první České lvy (za režii i scénář) z celkem dosud pěti. V nominacích na filmové ceny se objevuje od té doby každý jeho titul, naposledy černobíle natočená Krajina ve stínu – první Slámův historický film.

Sucho má být dramatem na hraně černé grotesky. Natáčet se má nejen na jižní Moravě, ale také v Praze nebo v Berlíně. Premiéra filmu je naplánovaná na podzim příštího roku.