JazzFest Brno vynahrazuje kulturní půst. Přivítá Hiromi, Snarky Puppy i Richarda Bonu

Rozhovor s Vilémem Spilkou o JazzFestu Brno 2022 (zdroj: ČT24)

Tradičně jarní termín JazzFestu Brno se letos rozprostřel téměř do celého roku. Organizátoři tak dostali dost prostoru pro nový program i koncerty přesunuté kvůli pandemii covidu-19. Někteří hudebníci se do Brna vrací, ovšem s novými projekty často ve spolupráci s komorními ansámbly i orchestry. Platí to třeba pro japonskou pianistku Hiromi, která před brněnské publikum předstupuje 28. dubna.

„V programu si najde své jak příznivec moderních trendů, tak i jazzový klasik,“ slibuje umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka. Ke klasikům řadí například Marcuse Millera, Johna McLaughlina, Johna Patitucciho nebo Mikea Sterna. 

Trendy přivážejí Jacob Collier či Snarky Puppy. Oba vystoupí na podzim. Multiinstrumentalista a zpěvák Collier o sobě dal veřejnosti vědět jako teenager, který na podomácku vytvořenými klipy navázal debutovou deskou natočenou u sebe v pokojíčku. Za album In My Room obdržel dvě Grammy. Početný ansámbl Snarky Puppy se vyznačuje záměrným ignorováním žánrových hranic.

Návraty s překvapením

Cestu do Brna znovu našel původně kamerunský muzikant Richard Bona. Tentokrát se pro balancování mezi mazzem, funkem a world music spojil s českým ansámblem Jazz Dock Orchestra. „Richard Bona přijede na celou šňůru. Bude hrát nejen v Brně, ale také v pražském Jazz Docku a v Trutnově na festivalu Jazzinec,“ upozorňuje Spilka.

JazzFest Brno už zná také japonská pianistka Hiromi. Od návštěvy v roce 2019 stihla mimo jiné zahrát na zahajovacím ceremoniálu olympiády v Tokiu. Posluchači se mohou těšit na její nejnovější počin Silver Lining Suite za doprovodu smyčcového kvarteta. „Spojila s ním svou pianovou virtuozitu a napsala pro něj novou hudbu. Je to premiéra, sami nevíme, jak bude znít,“ dodává Spilka.

Festival chystá také například jam session k Mezinárodnímu dni jazzu 30. dubna nebo den s workshopy vyhrazenými dětem. Program Jazzfestu Brno 2022 pokračuje až do prosince. „S výjimkou letních prázdnin nabídneme koncert v každém měsíci. Věříme, že toto intenzivní celoroční setkávání bude pro naše fanoušky náplastí za předchozí dva roky střídavého kulturního půstu,“ uvedl výkonný ředitel festivalu Vlastimil Trllo.