Jakou knihu dítěti? Zlatá stuha svázala Nikla i Stančíka a ocenila Dagmar Lhotovou

Zlatá stuha – výroční ceny za nejlepší literaturu pro děti a mládež – zná své letošní nositele. V literární části si ocenění odnesl například Petr Stančík, ilustrací oslovil Petr Nikl i Andrea Tachezy a ocenění za celoživotní přínos dětské literatuře si odnesla Dagmar Lhotová, autorka příběhů kocoura Vavřince a jeho přátel.

V literární části v beletrii pro děti uspěl Petr Stančík s knihou spojující dobrodružství se zábavou H2O a tajná vodní mise. V beletrii pro mládež si cenu odnesla Olga Černá za Ztracený deník profesora z Essexu s podtitulem Podivuhodná zvířena; groteskní zoologické zápisky doprovází ilustrace Miroslava Šaška.

Ve výtvarné části mezi knihami pro mladší děti zvítězila Jana Šrámková s publikací Dům číslo 226, výtvarně pojednanou od Andrey Tachezy. Z knih pro starší děti a mládež se porotě nejvíce líbila kniha autora a ilustrátora Petra Nikla Jino taje opic. Za výtvarný počin bylo označeno dílo Panáček, pecka, švestka, poleno a zase panáček od Vojtěcha Maška; komické vyprávění mluvícího polena sleduje životní příběh švestkové pecky.

Komiks bez ocenění

V překladové části nejvíce zaujal David Petrů s překladem Ztraceného prince Margarína od Marka Twaina a Philipa Steada. V beletrii pro mládež oceněná Barbora Punge Puchalská přeložila publikaci Warren XIII. a Vševidoucí oko, jejíž autorkou je Tania Del Rio. V literatuře faktu pro děti a mládež zvítězil Richard Podaný překladem knihy Dominica Wallimana Profesor Astrokocour – hranice vesmíru.

Vítěze šestadvacátého ročníku vybíraly čtyři poroty z pětatřiceti nominovaných. Vedle autorky knih a obrázkových seriálů si dnes cenu určenou výhradně tvůrcům dětské literatury z pražského centra DOX odnesli další literáti. Cenu za nakladatelský počin získala kniha Franz Kafka – člověk své i naší doby z vydavatelství Práh od Radka Malého, kterou ilustrovala Renáta Fučíková. V komiksové části se letos porota naopak rozhodla žádný z navržených titulů na cenu nenominovat.