Hradozámecká noc chystá na památkách kostýmy, ohňostroje i buřty

Speciální kostýmované a tematické prohlídky, hudební a divadelní vystoupení či světelné show čekají návštěvníky letošní Hradozámecké noci. Čtrnáctý ročník akce nechá i v sobotu 26. srpna po setmění otevřeno téměř osm desítek památek. Vedle státních hradů, zámků a dalších památek se zapojily i objekty mimo správu Národního památkového ústavu.

Hlavním centrem Hradozámecké noci bude Hrádek u Nechanic, na nějž se soustředí i projekt Po stopách šlechtických rodů, letos zaměřený na Harrachy. Ti měli v Hrádku u Nechanic své reprezentační a lovecké sídlo. Během Hradozámecké noci se veřejnosti v premiéře otevřenou obnovené hostinské pokoje.

„Otevřeny budou i další interiéry zámku, které si návštěvníci mohou projít ve svém tempu, vyfotit se s kostýmovanými kustody a pestrý je i kulturní program v nádvoří. Večer bychom rádi zakončili tematickým ohňostrojem,“ doplnil Miloš Kadlec, ředitel Územní památkové správy na Sychrově, pod jehož vedení zámek spadá.

Objekty zapojené do Hradozámecké noci připravují noční prohlídky památek či možnost nahlédnout do jinak nepřístupných prostor, ohňostroje, videomappingy, divadelní představení a další doprovodný program.

Zámek Hrádek u Nechanic
Zdroj: NPÚ

Na Hluboké se ochutnává zmrzlina, pod Pražským hradem háže sekyrou

Například v Sázavském klášteře se nejen děti dozvědí více o práci archeologů. Na hradě Litice se budou opékat špekáčky, na zámcích Frýdlant či Hrubý Rohozec pojali prohlídky v satirickém duchu.

„V Moravskoslezském kraji zavítejte určitě na zámek Hradec nad Moravicí. Hradozámecká noc Jiné časy aneb večer v elegantním stylu první republiky vás provede životním příběhem posledních majitelů hradeckého zámku. Pokusíme se vás přenést do časů první republiky pomocí fotografií knížecí rodiny, módními doplňky té doby a hranými scénkami spolu s tančírnou,“ přidala další tip mluvčí územní správy Národního památkového ústavu v Kroměříži Dagmar Šnajdarová .

Na zámku Hluboká se budou servírovat zmrzliny a sorbety doplněné o informace o jejich výrobě v minulých staletích. Zámek Mnichovo Hradiště chystá módní přehlídku dobových kostýmů. Na zámku Loučeň zabaví návštěvníky představením Strašidlo Cantervillské a v brněnské Vile Stiassni adaptací románu Nebezpečné známosti.

V Praze se lidé mohou projít za svitu pochodní zahradami pod Pražským hradem, ale také si zde vyzkoušet lukostřelbu nebo hod sekyrou. Své prostory, včetně jednacího sálu či kaple, zpřístupní Senát, který sídlí ve Valdštejnském paláci.

Hradozámecká noc na zámku Mnichovo Hradiště
Zdroj: NPÚ

Návštěvnost památek roste, čísel před pandemií ale nedosahuje

Státní hrady, zámky a další památky navštívilo letos od ledna do července 2,35 milionu návštěvníků. To je o desetinu víc než ve stejném období loni. I přes narůstající zájem turistů ale nedosahují počty návštěvníků čísel z období před covidem. Celková návštěvnost objektů NPÚ za letošní leden až červenec činí osmdesát procent návštěvnosti za stejné období roku 2019.

Nejvíc turistů v letošním roce zavítalo na tradičně nejnavštěvovanější zámky Lednice, Český Krumlov, Hluboká nad Vltavou, hrady Karlštejn a Bouzov, do Květné zahrady v Kroměříži, na hrad Trosky, zámky Valtice a Sychrov a hrad Pernštejn.