Filmová upoutávka týdne: Colin Firth a Stanley Tucci ujíždějí demenci

Sam a Tusker spolu žijí více než dvacet let. Jejich další plány však zkomplikuje diagnóza – Tusker trpí prvními známkami demence. Než se jeho mysl ztratí v nenávratnu, vydávají se navštívit přátele a připomenout si známá místa. Britské romantické drama Supernova slibuje silné emoce.

První britský trailer přibližuje film coby kombinaci LGBT romance a dramatu, ve kterém se protagonista musí vyrovnat s vlastní smrtelností. Zatímco Tusker (Stanley Tucci) ztrácí ponětí o přítomnosti, Sam (Colin Firth) kvůli situaci začíná přehodnocovat, co pro něj osobně dvacet let láskyplného vztahu znamenalo. Cesta, na kterou se v autě s přívěsem vydávají, odhalí i dosud skrytá tajemství. 

Název Supernova odkazuje k Tuskerově vzrůstající fascinaci astronomií, jak nám odhalují již první záběry z traileru. Filmová upoutávka se kromě ukázek velkých hereckých scén také pyšní mnohými záběry britské krajiny. Snímek se natáčel hlavně v regionu Jezerní oblasti v severozápadní Anglii.

Supernova měla světovou premiéru na filmovém festivalu v San Sebastianu. První recenze dílo označují za intimní drama, v němž ústřední herecká dvojice opětovně prokazuje své nadání.

Supernova má zazářit

Režisérem i scenáristou snímku je Harry Macqueen, který po sobě dosud zanechal stopu hlavně coby herec v mnoha krátkometrážních snímcích. Svůj režijní debut Hinterland (2014) o dvojici přátel, kteří se setkají po letech bez kontaktu, uvedl na několika světových festivalech. Supernova je jeho druhý celovečerní projekt.

Už v traileru se ale větší pozornosti dostává producentům snímku, kteří se v minulém desetiletí podíleli na mnoha pozoruhodných britských filmech. Upoutávka Supernovu spojuje s na Oscara nominovaným dramatem 45 let (2015), ve kterém stárnoucí pár slaví významné výročí.

(Skoro) oscaroví herci

Colin Firth je už po tři desítky let stabilní posila britské kinematografie. Objevuje se jak v úspěšných komerčních projektech (například série Deník Bridget Jonesové, 2001–2016, nebo komedie Láska nebeská, 2003), tak v oceňovaných snímcích. Králova řeč (2010), ve které ztělesnil krále Jiřího VI., obdržela čtyři Oscary, včetně ceny pro Firtha. V českých kinech byl naposledy k zahlédnutí coby generál ve válečném dramatu 1917 (2019).

Neméně objemnou filmografii má i Firthův filmový partner Stanley Tucci. Americký herec a občasný režisér a scenárista je známý díky své roli v televizním filmu Konference ve Wannsee (2001), ve kterém hrál Adolfa Eichmanna. Mimořádných ohlasů se dočkal díky snímku Pevné pouto (2009). Za roli vraha mladé dívky obdržel nominace na Zlatý glóbus či Oscara.

Supernova by se měla objevit příští rok i v českých kinech.