Festival ve Varech zahájí operace Anthropoid

Jako mimořádný hrdinský čin v silném osobním příběhu se rozhodl britský režisér Sean Ellis převyprávět zásadní okamžik české historie – atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Drama Anthropoid, nazvané podle tehdejší operace, ve světové premiéře uvidí publikum Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Projekce filmu 1. července zahájí 51. ročník festivalu. Uvést ho přijede mimo jiné představitel Jana Kubiše Jamie Dornan.

„Vzhledem k tomu, že snímek umělecky zpracovává jednu ze zásadních událostí československé historie, atentát na říšského protektora Heydricha, rozhodli jsme se spolu s producenty filmu, oznámit premiéru Anthropoidu v Karlových Varech symbolicky právě v době, kdy si připomínáme výročí této události,“ uvedl ke zveřejnění zahajovacího filmu prezident festivalu Jiří Bartoška.

„Nejednal bych jinak,“ tvrdí Dornan

Na loňském ročníku Varů byl také koprodukční projekt podrobněji představen. „Atentát na Heydricha byl jasnou zprávou, že se Češi nevzdávají. Kdybych byl v kůži Jana Kubiše, nejednal bych jinak,“ prohlásil tehdy Jamie Dornan. „Vnímám ty dva (Kubiše a Gabčíka) jako někoho, s kým se mohu ztotožnit. Bojují za to, čemu věří, ale zároveň jsou obyčejní chlapci s rodinami, které to nakonec zasáhne.“

Festival ve Varech zahájí Anthropoid (zdroj: ČT24)

Režisér a zároveň scenárista Sean Ellis se prý tehdejší události pokusil převyprávět pro novou generaci. Dopomoct k tomu má i obsazení hlavních rolí: vedle Jamieho Dornana v roli Kubiše si druhého nejznámějšího parašutistu z operace Anthropoid Jozefa Gabčíka zahrál Cillian Murphy, mimo jiné představitel padoucha ve filmu Batman začíná. Dornana proslavila adaptace erotického bestselleru Padesát odstínů šedi

Na slavnostní premiéře festival uvítá také Charlotte Le Bonovou, jež ztvárnila Kubišovu partnerku, Tobyho Jonese v roli spolupracovníka výsadkářů Jana Zelenky-Hajského a Aňu Geislerovou coby zástupkyni českého obsazení. Hraje partnerku Jozefa Gabčíka.  

O operaci vznikl v roce 1964 snímek Atentát v režii Jiřího Sequense, v němž atentátníci vystupují pod krycími jmény, která jim byla přidělena ve Velké Británii. O devět let později natočil britský režisér bondovek Lewis Gilbert snímek Operace Daybreak, ovšem s mnoha historickými nepřesnostmi. Filmovou kamerou byla scéna atentátu zachycena také ve snímku Lidice Petra Nikolaeva v roce 2011. V něm Heydricha ztvárnil německý herec Detlef Bothe, který si stejnou postavu zahraje i ve filmu Anthropoid.

Atentát
Zdroj: LFŠ

Anthropoid se bude promítat při zahájení nejen ve Velkém sále hotelu Thermal, ale také souběžně na dvou dalších projekcích pro veřejnost. 51. ročník odstartuje v Karlových Varech 1. července, potrvá do 9. července.