Gabčík se dočkal pomníku v rodné vsi. Usmívá se

Žilina - Československý hrdina druhé světové války a jeden ze strůjců atentátu na Heydricha Jozef Gabčík se dočkal pomníku před rodným domem. V obci Poluvsie, která je dnes součásti Rajeckých Teplic nedaleko Žiliny, ho odhalili včera; pomník vznikl z příspěvků drobných dárců a busta se – jako jedna z mála na světě – usmívá.

Reportáž: Gabčík se dočkal pomníku v rodné vsi (zdroj: ČT24)

„Naše busta se dívá přímo na místa, kde Jozef Gabčík prožil své dětství, na dvůr, kde si hrával se sourozenci a s matkou. Na tváři busty jsem proto vykouzlil příjemný, milý úsměv. Takovým člověkem, příjemným a milým, totiž Jozef Gabčík podle vzpomínek vrstevníků i ve skutečnosti byl,“ uvedl k odhalenému památníku jeho autor Peter Repka.

„Pomník vznikl díky obyčejným lidem. Nešlo o iniciativu shora,“ říká občanský aktivista Miroslav Bellan, který se na vzniku památníku podílel. Gabčíkova busta je přitom podle něj jen první krok k ještě bližšímu seznámení veřejnosti s činností skupiny Anthropoid a významem jejich mise. Historičtí nadšenci by o Gabčíkovi chtěli vydat knihu a zřídit v Poluvsí jeho pamětný pokoj, popřípadě muzeum. Rodný dům stále patří rodině Jozefa Gabčíka.

Busta Jozefa Gabčíka v Rajeckých Teplicích
Zdroj: ČT24

Jozef Gabčík odešel do exilu v roce 1939, aby mohl bojovat proti nacismu. Zúčastnil se bojů ve Francii a poté, co zemi galského kohouta obsadil Hitler, odplul na lodi Rod El Farag do Anglie. Zde se přihlásil k letectvu a byl spolu s Čechem Janem Kubišem zařazen do výcviku pro plnění zvláštních úkolů na půdě protektorátu. Oba pak prošli speciálním výcvikem a čekali na nasazení do akce. Toho se dočkali v noci z 28. na 29. prosince 1941, kdy byli vysazeni na území protektorátu v rámci výsadku Anthropoid.

Společně s Kubišem Gabčík 27. května 1942 provedl v Praze atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Oba věděli, že útok na prominentního nacistu a jednoho z hlavních organizátorů holokaustu je nejspíš bude stát život. Zemřeli v kryptě pražského cyrilometodějského kostela a svou odvahou se stali příkladem pro všechny poválečné generace českých a slovenských výsadkářů.