Padáky nad protektorátem. Před 74 lety začaly operace Silver A i Anthropoid

V noci na devětadvacátého prosince 1941 seskočily do území protektorátu Čechy a Morava tři výsadky z Velké Británie a v dějinách tuzemského boje proti nacismu se začaly psát jeho nejslavnější kapitoly: Operace Silver A, Silver B a především Anthropoid, na jejímž konci stál atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Přestože je atentát na Heydricha považovaný za jednu z nejúspěšnějších odbojářských akcí ve všech zemích okupovaných nacisty, začátek československých operací nebyl nejšťastnější. Chybou navigátora z britského letounu Halifax přistáli všichni parašutisté na jiných místech, než původně měli.

Anthropoid: Muži, kteří odstranili Heydricha

Jako první se na území protektorátu snesli parašutisté Jan Kubiš a Jozef Gabčík ze skupiny Anthropoid. Původně měli seskočit u Ejpovic u Plzně, nakonec ale dopadli o sto kilometrů dál – u hřbitova obce Nehvizdy nedaleko Prahy. „Seskočili ráno místního času v půl čtvrté, počkali do svítání a odešli na místní faru, kde se spojili s Františkem Samkem, místním knězem. Ten jim vysvětlil, kde se nacházejí,“ přibližuje okolnosti seskoku publicista a badatel Libor Pařízek.

Atentát na Heydricha provedli 27. května 1942. „Nacisté během čtyřiadvaceti hodin udělali grandiózní pátrací akci v celém protektorátě,“ dodává historik Jindřich Marek; parašutisté se skrývali i ve světlících domů a po ochabnutí nacistického pátrání jim nabídla pomoc pravoslavná církev – schovali se v cyrilometodějském kostele na Novém Městě.

Skryté parašutisty nacisté odhalili 18. června kvůli exilovému vojákovi a konfidentu gestapa Karlu Čurdovi. Kubiš zemřel během přestřelky v chrámové lodi, Gabčík ukončil život vlastní rukou v kryptě kostela.

Atentát na Reinharda Heydricha
Zdroj: ČT24

Silver A: Úspěch Libuše

Po třinácti minutách je následovali členové skupiny Silver A: Alfréd Bartoš, Josef Valčík a Jiří Potůček. Úkolem jejich operace bylo zajistit vysílačkou Libuše rádiové spojení s exilovou vládou v Londýně a zároveň vytvořit středisko pro koordinaci dalších vysazených parašutistů.

Trojice přistála u Senic na Poděbradsku. Místní lidé zde po nich našli dva padáky i výsadkářskou kombinézu, později se dostaly do rukou gestapu. Prvotní počínání Silver A bylo ovšem úspěšné, radista Potůček se s Londýnem spojil už 9. ledna a do Velké Británie se dařilo předávat důležité informace dalších devět měsíců. Kromě Lázní Bohdaneč používal Potůček k vysílání ještě lokality u lomu Hluboká u Dachova a v Bohdašíně u Červeného Kostelce.

Dnes se Silver A řadí mezi nejúspěšnější tahy londýnské vlády – ačkoli všichni tři muži zahynuli v boji. Valčík s atentátníky na Heydricha v kryptě kostela v Resslově ulici, Bartoš se zastřelil v bezvýchodné situaci po přestřelce s gestapem a Potůčka zezadu zabil na útěku český četník, když usnul vyčerpáním v lesíku nedaleko Pardubic.

Silver B: Debakl Boženy

Prosincové noci 1941 opouštěli letadlo jako poslední Jan Zemek a Vladimír Škácha ze skupiny Silver B, která měla předat radiostanici s krycím názvem Božena odbojové skupině ÚVOD. Dvojice parašutistů dopadla na kraj tohoto lesíka u Kasaliček na Přeloučsku, čili víc než padesát kilometrů daleko od původního místa seskoku ve Ždírci nad Doubravou.

Účastníci operace Silver B se díky pomoci příbuzných jako jediní dočkali konce války, zároveň ale také nesplnili svůj úkol, protože vysílačka Božena se poškodila hned při dopadu, neuspěli ani na žádné z kontaktních adres v protektorátu, které jim měly zajistit zázemí, a muži se museli skrývat. „Pokud selhaly záchytné adresy, nebyla další možnost jak pokračovat v boji,“ uvádí Zdeněk Špitálník z Vojenského historického ústavu. „Určitě neselhali, nedali se na stranu Němců.“