Evropští umělci ukazují v Treťjakovské galerii různorodou jednotu

Treťjakovská galerie vystavuje evropské umění (zdroj: ČT24)

Treťjakovská galerie v Moskvě připravila velký mezinárodní projekt. Výstava s názvem Různorodá jednota ukazuje současné evropské umění na dílech devadesáti umělců z více než třiceti zemí. Průřez současnou výtvarnou scénou byl už k vidění v Berlíně, příští rok doputuje do Paříže.

„Je to grandiózní projekt, připravoval se tři roky, podílí se na něm obrovské množství lidí,“ poznamenává kurátor Sergej Fofanov. V Nové Treťjakovce u parku Gorkého si návštěvníci mohou prohlédnout přes tři stovky děl: grafiky, fotografie, videa i multimediální instalace.

K vidění jsou v moskevské galerii díla Gerharda Richtera, Georga Baselitze, Moniky Bonviciniové, Olafura Eliassona nebo ukrajinského fotografa Borise Michajlova. Své práce tu vystavuje například i abstraktní výtvarnice Pia Friesová ze Švýcarska. Už přes čtyřicet let ale žije v Německu, kde vystudovala uměleckou školu. „V metaforické dimenzi chci ukázat, že jsme ztratili stabilitu, že nemáme pevnou půdu pod nohama,“ přibližuje svůj soubor pěti pláten.

Česko zastupuje Eva Koťátková

V sále Nové Tretjakovky je i česká stopa. Jedno ze svých uměleckých děl vytvořila konceptuální umělkyně Eva Koťátková, laureátka Ceny Jindřicha Chalupeckého. V Moskvě vystavuje Místo k mluvení. „Je to jako Hyde Park. Vstát a veřejně promluvit, na sekundu se osvobodit z kontextu všedních dnů a říct svůj názor celé společnosti,“ popisuje kurátor, k čemu podle něho dílo Evy Koťátkové vybízí.

Podle slov ředitelky Treťjakovské galerie Zelfiry Tregulovové vznikala výstava se záměrem ukázat tvorbu těch, kteří v současné době vytváří obraz uměleckého života Evropy. Ten mohou návštěvníci zkoumat až do poloviny března příštího roku.