Depeche Mode pamatujou na smrt v singlu Ghosts Again k nové desce

Depeche Mode ohlásili novou desku singlem Ghosts Again (zdroj: ČT24)

Depeche Mode v první půlce února vypustili ukázku z chystaného alba Memento Mori. V singlu Ghosts Again kapela podle zpěváka Davea Gahana v dokonalém poměru mísí melancholii a radost. Na YouTube má klip už přes čtyři a půl milionu zhlédnutí, jen během prvního půldne po vydání dosáhl na milion.

Na zveřejnění singlu lákali Depeche Mode nedočkavé fanoušky odpočtem na sociálních sítích. A hned v prvních vteřinách klipu naznačují téma nové desky s názvem Memento Mori, tedy pamatuj na smrt. „Zní to morbidně, ale lze se na to podívat i z té pozitivní stránky. Žijte každý den naplno. I takto lze název interpretovat,“ upozorňuje Martin Gore.

Nahrávka vznikala na počátku pandemie, v době paniky a nejistoty. Ponurý název odráží i budoucnost kapely bez Andrewa Fletchera. Klávesista a zakládající člen kapely zemřel loni v květnu. „Po Fletcherově smrti jsme se rozhodli pokračovat, protože jsme si jisti, že by si to přál, a to dalo celému dílu ještě větší rozměr,“ uvedl Gore.

Název alba Memento Mori vznikl ale ještě před Fletcherovým definitivním odchodem. „Jediná věc, kterou můžu dělat, je dělat hudbu s Martinem,“ uvedl v britském hudebním magazínu NME Gahan k další budoucnosti kapely a k reakci na všudypřítomné negativní zprávy. „A doufejme, že to lidi spojí,“ dodal.

Konstantou kapely nadále zůstává také fotograf a tvůrce jejích videoklipů Anton Corbijn. Jeho první a poslední video pro Depeche Mode dělí sedmatřicet let. Mezitím jich natočil bezmála třicet. Rozpoznatelná jsou mimo jiné černobílou estetikou.

V klipu Ghosts Again Dave Gahan a Martin Gore rozehrávají partii šachu, u sebe mají  vycházkové hole s chromovanými lebkami. „Podle mě Ghosts Again prostě vystihuje dokonalou rovnováhu melancholie a radosti,“ prohlásil Gahan. Gore doplňuje: „Nestává se často, že bychom nahráli píseň, které bychom prostě neměli dost. Když ji poslouchám, jsem nadšený, že se o ni mohu podělit.“

Nejen o tuto píseň se podělí i naživo při koncertním turné, 30. července se zastaví i na letišti v pražských Letňanech. Deska Memento Mori, která je prvním plnohodnotným počinem kapely od alba Spirit z roku 2017, vyjde na konci března.