Cirque du Soleil předvede českému publiku svou verzi ze života hmyzu

Cirque du Soleil vystoupí v Česku (zdroj: ČT24)

Do Česka se vrací největší cirkusová společnost na světě. Cirque du Soleil, tedy Sluneční cirkus, vnikl v Montrealu v osmdesátých letech a stal se úspěšným vývozním artiklem Kanady. Kritici Cirque du Soleil vyčítají přílišnou komerčnost, diváky ale neodrazuje. Představení Slunečního cirkusu už vidělo bezmála čtvrt miliardy lidí po celém světě. Do Prahy přiveze show z říše hmyzu s názvem Ovo.

Za dobu své existence se Cirque du Soleil stal symbolem výpravných cirkusových show. Účinkují v nich desítky lidí: tanečníci, herci a akrobaté ze všech koutů světa, spolu s nimi vystupují i sportovci.

„Je to pro mě způsob, jak se věnovat profesionálně akrobacii, která se proměnila z koníčka ve velkou vášeň,“ Jorn de Laender, jeden z akrobatů, kteří už v Praze trénují na představení Ovo.

Každý týden v jiném městě? Zvykli jsme si

Před Cirque du Soleil nikoho nenapadlo vytáhnout akrobaty ze šapito do obrovských koncertních hal. Produkční model je postaven na permanentních turné.

„Zvykli jsme si na to. Je to samozřejmě jiný způsob života, každý týden se stěhujeme do jiného města, ale my se všichni navzájem velmi podporujeme. Máme pocit, že pracujeme pořád na jednom místě, scénografie i scéna jsou stejné a lidé jsou stejní,“ říká akrobatka z Cirque du Soleil Svetlana Delousová.

V pražské O2 areně zvládne soubor během pěti dní na začátku května osm představení. Jejich show Ovo vezme diváky na výpravnou cestu do říše hmyzu.

Z ulice do vesmíru

Zakladatel Cirque du Soleil Guy Laliberté se živil jako pouliční bavič hrou na akordeon, žonglováním, chůzí na chůdách a polykáním ohně. První show ve stylu nového cirkusu vytvořil v roce 1984 u příležitosti výročí vzniku provincie Québec.

Ovo (Cirque du Soleil)
Zdroj: Facebook/Cirque du Soleil

Úspěšný cirkusový podnik původně pouličního komedianta dostal do výšin miliardových zisků. Což mu mimo jiné umožnilo, aby v roce 2009 osobně navštívil mezinárodní vesmírnou stanici. První cirkusový miliardář nezapomněl jako obratný markétér při zdravici z kosmu zmínit svůj Sluneční cirkus.

Kritici nicméně Cirque du Soleil vyčítají opulentnost zaměřenou hlavně na zisk. Turné v současnosti pořádá v Severní i Jižní Americe, Evropě, na Středním východě i v Asii.

Napravuje tak hubené covidové časy. Kvůli pandemii covidu-19 musel soubor zrušit v jednu chvíli všechna svá představení a propustit pětadevadesát procent zaměstnanců. Společnost dokonce požádala o soudní ochranu před věřiteli.