Česká filharmonie v nové sezoně přivítá Koženou s Rattlem a vrátí se do La Scaly

Česká filharmonie prozradila plány na další sezonu (zdroj: ČT24)

Česká filharmonie prozradila plány na 127. sezonu. I v ní bude přední českých orchestr řídit dosavadní šéfdirigent Semjon Byčkov. Pod jeho taktovkou filharmonici odehrají velké evropské turné, tuzemské publikum potěší například hostování mezzosopranistky Magdaleny Kožené a jejího manžela, dirigenta Simona Rattlea.

Šéfdirigent Semjon Byčkov otevře v září v čele České filharmonie svou pátou sezonu. A to Alpskou symfonií Richarda Strausse a Beethovenovým Houslovým koncertem. „Obě tato díla považuju svým způsobem za existenciální,“ podotýká.

Na podzim oslaví s českým orchestrem i své sedmdesáté narozeniny. „Vybral si dvě páté symfonie svých milovaných skladatelů Ludwiga van Beethovena a Dmitrije Šostakoviče,“ upřesnil generální ředitel České filharmonie David Mareček.

Byčkov bude řídit orchestr i na pětadvaceti koncertech v zahraničí, včetně říjnového turné po nejslavnějších evropských sálech. Filharmonie zahraje třeba i v milánské La Scale, kde naposledy koncertovala pod taktovkou Karla Ančerla v roce 1962.

Hostování Kožené a Rattlea je splněné přání

Jako rezidenční umělkyně se vrací mezzosopranistka Magdalena Kožená. S ní i její manžel Simon Rattle – někdejší šéfdirigent Berlínských filharmoniků nebo Londýnského symfonického orchestru. Podle Marečka se tak podařilo splnit přání někdejšího šéfdirigenta České filharmonie Jiřího Bělohlávka, který zemřel v roce 2017.

Magdalena Kožená a Simon Rattle
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

„Je to pro nás završení mnohaleté snahy. Když Jiří Bělohlávek nastupoval k České filharmonii, tak si přál, aby Simon Rattle přijel hostovat. To se podařilo od prvního kontaktu až po sedmi letech. A od toho prvního hostování hledáme cestu, jak tento vztah ještě zintenzivnit, Simon Rattle je jeden z nejlepších dirigentů na světě,“ vysvětluje.

První český orchestr bude také pokračovat v nahrávání Gustava Mahlera a Josefa Suka. Na české skladatele se zaměří i hlavní hostující dirigenti Tomáš Netopil a Jakub Hrůša. Filharmonici zahrají rovněž opět pod taktovkou Johna Eliota Gardinera, Giovanniho Antoniniho a Manfreda Honecka. Americký dirigent Keith Lockhart bude řídit open air koncert, který 21. června sezonu uzavře. Zazní na něm filmová hudba.