Bizet by se divil: CarMENU servíruje Zlín v jídelně

Zlín - Komiks je asi to poslední, co by divák, který zamíří do divadla na Carmen, čekal. Přesto právě s komiksem v Městském divadle Zlín Bizetovu operu propojili. Premiéra originálního pojetí klasiky se odehraje v sobotu 27. října v klubu Dílna 9472.

Inscenaci představí virtuální komiksová celebrita Fagi i její „otec“, režisér Jiří Jelínek, který ji pro zlínské představení stvořil. S virtuální komiksovou postavou třináctileté slečny mohou zájemci po dnešní veřejné generálce dokonce i chatovat. Žádný div, že v názvu nové inscenace se vedle Carmen objevuje i Fagi.

„Není to klasická Carmen, i když dějová linka je stejná. Vystupuje zde Don José, Carmen, toreador a další. Je to však zbavené patosu, jde spíše o příběh těch lidí,“ uvedl Jelínek s tím, že inscenace je ovlivněná někdy ztřeštěným humorem třináctileté dívky, nejde však o parodii.

V popisu inscenace zlínští divadelníci upozorňují: Porcujeme divadlo! Vychutnejte si nás! Součástí CarMENU jsou dobře naložené slavné árie (zazní v úpravě pro harmoniku a příčnou flétnu), čerstvě vypečené autorské písně, libové herecké kreace a poctivá dávka fritovaného humoru.

„Naše Carmen se bude odehrávat v jídelně a my se budeme snažit, abyste při ní zažívali stejné radosti jako jindy při obědě,“ slibuje režisér Jiří Jelínek. Autorem hudby k inscenaci Carmen - Opera podle Fagi je Miroslav Ondra. V roli Carmen se představí Jana Drgová, jako Don José Zdeněk Julina, toreadora a další postavy hraje Roman Blumaier.