Washington žádá spojence, aby nepoužívali telekomunikační vybavení od Huawei

USA vyzvaly spojence, aby nepoužívali telekomunikační zařízení od čínské společnosti Huawei. Podle americké vlády to totiž představuje bezpečnostní riziko, napsal deník Wall Street Journal (WSJ). Huawei a další čínské technologické společnosti v současnosti čelí v USA vyšetřování kvůli možné špionáži právě prostřednictvím těchto zařízení. Důvodem jsou vazby firem na čínskou vládu.

Americká vláda se nyní snaží přesvědčit poskytovatele bezdrátových a internetových služeb ve spojeneckých zemích, aby se vyhnuli telekomunikačním zařízením s technologií od společnosti Huawei Technologies. A podle WSJ dokonce zvažuje nabídku finanční pomoci pro státy, které by výzvu USA přijaly. Obava Washingtonu se týká zejména používání zařízení v zemích, které jsou hostiteli amerických vojenských základen, jako je Německo, Itálie a Japonsko.

Tento krok má zesílit tlak na tohoto světového výrobce telekomunikačních zařízení, který je v hledáčku západních zpravodajských služeb kvůli svým vazbám na čínskou vládu a možnost, že by jeho vybavení mohlo být použito ke špionáži. Spojené státy již z velké části zakázaly společnosti Huawei dodávat pro vládu a její dodavatele, Austrálie zase poskytovat zařízení pro nejnovější mobilní síť 5G.

Huawei
Zdroj: MAURITZ ANTIN/ISIFA/EPA

Huawei jakékoliv zapojení do špionáže odmítá

Huawei, který opakovaně odmítl zapojení do špionážní činnosti pro jakoukoli vládu, je jednou z několika čínských technologických společností, které se staly středem zájmu USA v souvislosti s tím, jak se mezi těmito dvěma zeměmi stupňuje obchodní válka.

Huawei je vlajkovou lodí čínských technologií a zaměstnává desetitisíce lidí. Téměř polovinu zaměstnanců tvoří nejlepší odborníci z čínských univerzit. Podle amerického Kongresu má ale příliš blízko k čínské komunistické straně a armádě, a proto představuje bezpečnostní hrozbu.

Mluvčí amerického ministerstva obchodu uvedl ve svém aktuálním prohlášení, že jeho úřad bude i nadále dohlížet na případné hrozby proti národní bezpečnosti Spojených států. Huawei se k tomu na žádost agentury Reuters o reakci nevyjádřil. Na tiskové konferenci v Pekingu pak ale mluvčí čínského ministra zahraničí řekl, že doufá, že „příslušné země“ poskytnou čínským společnostem „spravedlivé a předvídatelné“ investiční prostředí.

Začátkem tohoto týdne společnost Huawei také uvedla, že podepsala již 22 obchodních smluv pro nejvyspělejší 5G sítě. V Německu pak firma otevře novou laboratoř, která umožní prověřování zdrojového kódu. Tímto krokem chce Huawei podle Reuters získat důvěru tamních regulátorů před chystanou aukcí mobilních 5G sítí.