V Polsku výrazně rostou ceny. Ve varšavské pekárně zdražili za rok i o 150 procent

Události: V Polsku zdražilo pečivo (zdroj: ČT24)

Polsko se potýká se silnou inflací. Její růst se v květnu vyšplhal téměř na čtrnáct procent. Mohou za to vysoké ceny energií. V posledních týdnech i přes daňové úlevy skokově vzrostly také ceny paliv. Výrazně zdražují i potraviny, zejména pečivo.

Majitel polské pekárny Tomasz Błaszczak prodával housky ještě loni v létě za 40 grošů – tedy asi za dvě koruny. Náklady na plyn mu ale vzrostly o 50 až 60 procent. Dříve platil měsíčně pět tisíc eur, nyní je to asi 10 až 12 tisíc eur.

V lednu proto náklady na energie promítl do cen. To už houska stála 60 grošů. Po začátku války na Ukrajině zdražila mouka, na trhu chyběl olej nebo máslo. Stejný kus pečiva tak v březnu stál 90 grošů. „K tomu pak ale ceny paliva vzrostly z pěti na osm zlotých za litr nafty. Náklady na dopravu se zvedly o 30 procent,“ vypráví Błaszczak.

Teď jedna houska stojí něco málo přes jeden zlotý – v přepočtu asi šest korun. Za rok zdražila asi o 150 procent. Lidé v Błaszczakově pekárně proto kupují výrazně méně zboží.

„Snažíme se snížit marži, protože chceme těžce pracujícím lidem umožnit, aby si koupili pečivo. Protože to je šílené, aby tu možnost neměli,“ dodal majitel.

Ceny dle expertů dále porostou

To nejhorší podle majitele teprve přijde. Kritická situace bude o prázdninách, až tisíce Poláků odjedou k moři. V tu chvíli očekává propad poptávky oproti loňsku až o polovinu.

Vláda už snížila spotřební daň a do konce července také DPH na paliva nebo základní potraviny. Podle expertů i tak ceny v zimě ještě vzrostou.

„Vlivem vyšších cen nafty a benzinu uvidíme vyšší ceny služeb i produktů. Bohužel to je následek krize, ve které se nacházíme,“ vysvětlil polský expert na energetiku Jakub Wiech.

Polsko se potýká s nejvyšší inflací od konce devadesátých let. V květnu její růst zrychlil na téměř čtrnáct procent. Se současným výhledem v této pekárně počítají s tím, že houska bude příští rok stát tolik, co ještě před pár lety celý chléb.