Uprchlíkům a krizi navzdory – do Řecka míří rekordní počet turistů

Do Řecka by letos mohlo zavítat až 25 milionů lidí. Navzdory uprchlické a finanční krizi čeká zřejmě tamní cestovní ruch rekordní rok. Počet zahraničních turistů v zemi se za prvního půl roku zvýšil o pětinu na víc než 7,5 milionu. Do Řecka zamířili hlavně Američané, Němci a Britové, kteří nahradili výrazný výpadek ruských turistů.

Plné restaurace i promenády dávají snadno zapomenout na problémy, se kterými se země potýká. „Trochu jsem se bála - ale ne samotného pobytu. Spíš toho, co se stane s eurem. Jestli si ho nechají, nebo přejdou na drachmu. Ale jinak jsem neměla nejmenší obavy, že bych tu zažila něco nepříjemného,“ uvedla německá turistka Martina Walbaumová, která si oblíbila Krétu.

Důvod k úsměvu nemají jen turisté, ale i místní podnikatelé. Podle mnoha z nich právě cestovní ruch pomůže řeckému hospodářství zpátky na nohy. Příliv návštěvníků by prý mohl v příštích deseti letech vytvořit až 200 tisíc nových pracovních míst. To je pro zemi, kde hledá práci každý čtvrtý člověk, velmi dobrá zpráva.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

„Teď turistika přispívá asi 18 až 19 procenty do našeho HDP. Všechny studie ale ukazují, že čísla mohou být mnohem lepší a že cestovní ruch může dosáhnout 35 procent HDP,“ poznamenal manažer Chania Hotels Manolis Giannoulis.

Stát by mohl získat další prostředky i z vyšších daní, které na nátlak věřitelů vláda zavedla na konci července. DPH u vybraného zboží a služeb vzrostlo o deset procent. Zmizela i daňová výjimka právě pro řecké ostrovy. Podnikatelé v tom ale výrazný problém nevidí.

„To je problém pro nás pro všechny. Dnes je situace kvůli krizi zkrátka složitější, takže lidé utrácejí méně peněz než před lety. Platy jsou nižší a životní náklady čím dál dražší. Ale věřím, že bude lépe,“ konstatoval manažer Cabana Mare Beach Resort Stavros Apostolakis.

Řecko si na nedostatek turistů nemůže stěžovat (zdroj: ČT24)

Loni počet turistů v Řecku stoupl o 23 procent na rekordních 22 milionů. Řecký svaz firem v cestovním ruchu odhaduje, že pokud ze zářijových voleb vzejde stabilní vláda, mohl by jejich počet letos překonat hranici 25 milionů.