Topolánek: Vláda zváží zrušení plánovaného snižování daní

Praha - Daň z příjmu se v České republice zřejmě snižovat nebude. Vláda chce podle premiéra Mirka Topolánka prodiskutovat i jiné možnosti - především návrh ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL), který počítá se snížením příspěvků na sociální pojištění.

Se snížením daně na 12,5 procenta ze stávajících 15 procent v roce 2009 počítá schválený reformní balík. Vláda nyní uvažuje o jeho novelizaci. Důvodem je snaha zamezit snížení příjmů obcí a krajů, které se částečně odvíjí z objemu finančních prostředků vybraných na dani příjmu. Vliv má také závazek vlády snížit schodek veřejných financí.

Úvahy o ustoupení od plánovaného snížení daní se nelíbí skupině poslanců ODS kolem Vlastimila Tlustého. „Bylo dohodnuto a v zákoně je uvedeno 12,5 procenta. To, co říká pan premiér, je evidentně porušení té loňské dohody, a já to nepodpořím,“ reagoval na premiérovo prohlášení Tlustý.

Návrh Miroslava Kalouska, který vláda zvažuje, počítá místo snížení daní s poklesem příspěvku na sociální pojištění z 12,5 na 11,5 procenta. Kritici se ale obávají toho, že by to spolu s dohodnutým omezením daňových slev vedlo k propadu příjmů lidí s nižšími platy.