Spojené státy zjednodušily obchodování s bitcoiny, komise schválila nové fondy

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) udělila souhlas se spuštěním jedenácti investičních fondů na spotové bitcoiny obchodovaných na burze (ETF). Zprávu potvrdil předseda SEC Gary Gensler. Agentura Reuters rozhodnutí označuje za zlomový okamžik pro odvětví kryptoměn. Cena bitcoinu od udělení povolení stoupla o několik procent.

Nově schválené investiční fondy obchodované na burze (ETF) mohou nakupovat přímo bitcoiny a jejich cena se odvíjí od cenových pohybů tohoto aktiva. Agentura Bloomberg uvedla, že zájem o bitcoiny ve čtvrtek zvýšil objemy obchodů s touto kryptoměnou téměř na desetiměsíční maximum.

Cena bitcoinu se po poledni začala výrazně zvyšovat a dostala se nad 47 400 dolarů (přes milion korun), za posledních 24 hodin tak vykazovala nárůst o více než šest procent. Největší a nejznámější kryptoměna těží podle analytiků právě ze středečního oznámení americké burzovní komise povolit fondy ETF na spotový bitcoin. Výrazně se zvyšují i ceny dalších kryptoměn.

Dotčené fondy otevírají trh s kryptoměnou dalším milionům uživatelů z řad drobných i velkých investorů a mohou přilákat miliardové investice. Hlavním cílem bitcoinového ETF je zjednodušit investiční proces pro jednotlivce, kteří mají o bitcoin zájem, ale buď si ho nemohou nebo nechtějí pořídit, nebo se zdráhají zabývat se složitou technickou stránkou těžby a vlastnictví bitcoinu a obchodu s ním.

Ochrana investorů a stabilita trhu

Výhodou bitcoinových ETF je, že jsou provozovány v komplexním regulačním rámci, který zajišťuje ochranu investorů a stabilitu trhu a zároveň překlenuje propast mezi tradičními financemi a trhem s kryptoměnami.

„Schválení Bitcoin ETF je důležitým milníkem pro celý kryptoměnový trh. Bitcoin se díky tomu přiblíží k tradičnímu finančnímu systému a zvýší se jeho dostupnost zejména pro institucionální investory. Burzovně obchodovaný fond podle mě osloví řadu nových hráčů, kteří se doteď o kryptoměny pouze okrajově zajímali nebo jej z důvodu regulace nemohli mít na vlastních bilancích. Toto omezení s existencí ETF odpadává,“ říká předseda České kryptoměnové asociace František Vinopal.

„Schválení bitcoinového ETF ve Spojených státech vyvolává optimistické vyhlídky. Zvýšený zájem o nový finanční nástroj může přilákat další kapitál do kryptoměnového prostředí, a to i od retailových investorů,“ uvedl šéf společnosti Coinmate Roman Valihrach.

„Zdá se, že instituce začínají brát bitcoin a kryptoměny vážně, což může mít za následek jeho větší přijetí a legitimitu u širšího spektra uživatelů,“ věří Valihrach. „Oproti dosud známým derivátovým ETF je zde však podstatný rozdíl. Jde totiž o takzvaná spotová ETF, a tak firmy, jež jej vydají, musí bitcoin reálně vlastnit. Produkt je tak krytý skutečnou hodnotou,“ uvedl Valihrach.

„Schválení bitcoinových spot ETF vnímám jako významný krok jak k popularizaci bitcoinu, tak i k jeho akceptování jakožto standardního investičního aktiva,“ řekl šéf výrobce hardwarových kryptopeněženek Trezor Matěj Žák.

Přijetí ETF podle něj může přilákat váhavé investory díky snadnějšímu přístupu k bitcoinu. „Je zde ovšem riziko ztráty jeho samotné podstaty v centralizovaných strukturách, jako jsou ETF fondy a burzy. Tyto nástroje berou investorům možnost držet bitcoin přímo a vyžadují plnou důvěru ve správce fondu, což je v rozporu s decentralizovanou povahou a příslibem nejznámější kryptoměny,“ upozornil.